Прокуратурата обвини трима руснаци за отравянето на Емилиян Гебрев

Снимка: стопкадър от видеозаписите на охранителните камери, разпространени от прокуратурата на 20.01.2020 г.

Трима руски граждани са обвинени в опит за предумишлено убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. с неизвестно вещество, съобщи прокуратурата. Тримата са обявени за издирване чрез Интерпол и с европейска заповед за арест. Обявени и чрез Шенгенската информационна система.

Според прокуратурата, тримата руснаци, чиито имена не се споменават, се опитали да убият Гебрев между 28 април и 4 май 2015 г. На първата дата бизнесменът е приет в болница след тежко отравяне. В същия период е направен опит да бъдат убити синът му Христо Гебрев, както и директор във фирмата му „Емко“. За които опити прокуратурата също обвинява тримата руски граждани, чиито имена или инициали не се споменават.

Информацията за повдигнатите обвинения идва повече от година, след като бе възобновено делото за отравянето на Гебрев, обръща внимание Медиапул. Следствените действия започнаха отново не по инициатива на разследващите, а след настояване на бизнесмена. Гебрев твърди, че е имал същите симптоми като отровения с „Новичок“ в Солсбъри двоен агент Сергей Скрипал. И при двата случая има един и същи заподозрян – офицерът от ГРУ Денис Сергеев, идвал у нас под фалшивата самоличност на Сергей Федотов, допълва медията.

Българските разследващи обаче не твърдят, че Гебрев е бил отровен с „Новичок“. Официално от прокуратурата заявяват, че става дума за „неизвестно вещество с фосфороорганичен характер“.

Преди два месеца от прокуратурата заявиха, че разчитат на експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), защото те не можели да се ангажират с българското наказателно разследване, т.е. с евентуално участие в самото разследване или в съдебното дело. От ОЗХО заявиха, че могат да направят оценка на веществото, причинило отравянето, ако българското правителство поиска това официално, но не могат да направят нищо повече. Държавното обвинение разтълкува отговора им в следния смисъл: „възможностите на прокуратурата за ползване на техническата помощ на ОЗХО за целите на разследването са изчерпани“.

Основната версия, по която прокуратурата работи, е, че отравянето е заради оръжейни доставки за Украйна през 2014 г. и 2015 г. Разследващите твърдят, че покушението не може да е дошло заради опитите му да придобие оръжейното предприятие „Дунарит“.

Дни преди да обяви, че е повдигнала обвинения на трима руснаци, от прокуратурата пуснаха видеозапис, на който се вижда как непознат мъж с шапка и ръкавици обикаля около колите на фирмата му, оставени в подземен паркинг. Подозира се, че тогава е поставена отровата. Според разследващия сайт Belingcat Сергеев/Федотов, чието име се появява и при Скрипал, и при Гебрев, е командир на екип от секретно поделение на ГРУ. Изданието твърди, че общо 8 души са идвали в България заради покушението срещу бизнесмена.

По данни на прокуратурата Сергеев е напуснал страната ни на 28 април 2015 г. – в деня, в който Гебрев постъпва в болница със симптоми на отравяне. Заедно с него е имало и друг руснаци, чиито имена също не се споменават.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам