Трима министри са сменени в новото служебно правителство, Янев остава премиер

Снимка: Скрийншот от БНТ

Президентът Румен Радев представи официално структурата и състава на третия служебен кабинет, който назначава в рамките на мандата си като държавен глава. Церемонията започна в 9 часа.

Стефан Янев остава премиер и на новото служебно правителство. Досегашният финансов министър Асен Василев няма да бъде част от екипа на Янев. Министър на икономиката  Кирил Петков също не влиза в състава на новият служебен Министерски съвет.

Днес президентът разпуска и Народното събрание. Изборите за нов Парламент ще са на 14 ноември, заедно с президентските. 

Трима нови министри има в новия служебен кабинет. Съставът на кабинета става ясен от указ на президента, публикуван в извънредния брой на Държавен вестник днес.

Новият министър на финансите е Валери Белчев, а икономическото министерство поема Даниела Везиева. Белчев и Везиева заемат местата съответно на Асен Василев и Кирил Петков, които се очаква да оповестят, че започват нов политически проект.

Валери Белчев бе изпълнителен директор на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България” ЕАД , а Даниела Везиева – зам.-министър на икономиката по времето на Божидар Лукарски.

Третата промяна спрямо досегашното служебно правителство е министъра на транспорта – постът ще заеме Христо Алексиев, който беше част от първия служебен кабинет на Радев през 2017 година.

За първи път служебен кабинет поема властта от служебен кабинет. Премиер и на второто за тази година правителство, назначено от президента, ще продължи да бъде Стефан Янев.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Янев – служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев – служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков – служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев – служебен министър на финансите;

Георги Панайотов – служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков – служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев – служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов – служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков – служебен министър на културата;

Асен Личев – служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков – служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева – служебен министър на икономиката;

Андрей Живков – служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова – служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов – служебен министър на младежта и спорта.

„Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, в които носехме отговорност за управлението на България. През този период служебното правителство проведе честни избори – за първи път – с машинен вот. Разкри тежкото наследство, разруха в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти. Сезира прокуратурата по установените злоупотреби и задвижи контролните системи на държавата. Постигнат беше рекорден икономически ръст и исторически ниска безработица. Правителството актуализира бюджета и пенсиите. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани. Усъвършенства се Планът за устойчивост. Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, овладя хаоса около кризата COVID-19″, каза Радев в обръщението си към министрите.

След речта на държавния глава членовете на третия му служебен кабинет положиха клетва.

С Указа на президента се прекратяват и правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май 2021 г.

В днешния брой на Държавен вестник са обнародвани и бюджетните актуализации, приети от 46-тия парламент, който беше закрит вчера.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам