BG | EN

Трима министри в оставка заради катастрофата в Своге. Босия прекрати гладната стачка

Брифинг на Министъра на вътрешните работи Валентин Радев (вляво) и на регионалното развитие Николай Ненков (вдясно)
Снимка: скройншот NOVA TV

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков заявиха, че са подали оставките си, защото поемат политическата отговорност за трагедията край Своге, в резултат на която загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени. Поста си освобождава и министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Така се прави по белия свят, така постъпваме и в ГЕРБ. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от тази трагедия”, заяви вътрешния министър Радев н брифинг в обедните часове днес. Той обясни, че не са се оттеглили веднага след катастрофата, за да може да предадат цялата необходима информация на следствието и прокуратурата, а колегата му Нанков допълни, че са съдействали и съдействат за приключване на следствието по възможно най-обективния начин.

Двамата министри не са писали официално мотиви за оттеглянето си от постовете, стана ясно от думите им.

Транспортният министър в оставка Ивайло Московски не се яви на брифинга, тъй като, по информация на колегите му, е в болничен.

Министрите в оставка вероятно ще се върнат в Народното събрание, но първо ще коментират това с партията, стана ясно още от думите на Радев.

„Оставките никога не решават проблема“, каза още Валентин Радев. Той обяви, че в сектора на пътната безопасност се прави революция с трите нови закона, който ще заменят Закона за движение по пътищата. Законите, които се подготвят все още не били стигнали до Народното събрание.

Четири дни след катастрофата с автобуса край Своге премиерът Бойко Борисов обяви, че всички длъжности лица ще си понесат отговорността – съдебна и политическа. За момента единственият обвиняем за нея е шофьорът – Григор Григоров, който е под домашен арест.

След информацията за министерските оставки стана ясно, че Николай Колев-Босия, който вече 81 дни е в гладна стачка с искане за оставката на транспортния министър Ивайло Московски, днес е прекратил протеста си. Той е потвърдил това пред „Дневник“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините