Трима души са обвинени в корупция в Басейнова дирекция – Пловдив

Кадър от проведената миналата седмица операция по противодействие на корупцията в Басейнова дирекция-Пловдив.
Снимка: „Под тепето“

Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив Цветелина Кънева, главният юрисконсулт на дирекцията и общински съветник са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод проведената миналата седмица операция по противодействие на корупцията в Басейнова дирекция-Пловдив.

Тримата са задържани за 72 часа, а държавното обвинение ще поиска постоянния им арест след изтичането на този срок.

Според прокуратурата, обвиняемите са създали схема за получаване на пари срещу издавани разрешителни по Закона за водите. Когато били констатирани нарушения по време на извършване на проверки, главният юрисконсулт насочвал съответния нарушител към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма. Вместо обичайната тарифа от 3 хил. лв., за узаконяването конкретната фирма искала такса от 8 хил. лв. Разликата се разпределяла между членовете на групата. Ако документите, входирани в дирекцията били изготвени от друга фирма, различна от доверените на обвиняемите, директорът казвал на подчинените си преписката да бъде бавена, докато инвеститорът не бъде насочен към „правилната“ фирма, поясняват от държавното обвинение.

От прукарурата твърдят още, че е било установено, че участниците в престъпната група са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. Регистрирани са били и случаи, при които служители на дирекцията са били връщани от проверки, забранявано им е да извършват такива на определени лица или фирми. Несъгласните с ръководството впоследствие са били уволнявани.

Заместник-директорът на антикорупционната комисия Антон Славчев обясни, че работата по случая е започнала след сигнал в КПКОНПИ, който бил проучен и потвърден.

По думите на разследващите, по случая може да бъдат повдигнати още обвинения.

Това е второ обвинение за шефката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева, която преди няколко дни бе освободена срещу 5 хил. лв. гаранция по обвинение за безстопанственост.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам