Трева поникна в прясно асфалтирани улици в Първомай. Кой е изпълнителят?

  • Трева проби асфалта на прясно ремонтиран път в петричкото село Първомай, а настилката е положена преди по-малко от месец.
  • „За всеки брат по една  обособена позиция“: Изпълнители на поръчката за ремонта са братя,  собственици на две благоевградски дружество с богата история в пчеленето на обществени поръчки в Петрич.  
Снимка: „Благоевград нюз

„Зарадвахме се много, когато видяхме машините. Почнахме да си задаваме въпроси, когато видяхме тънкия слой – като икономисано масло върху филия в гладни години. Оказахме се прави – тревата победи асфалта“, пишат  жителите на Първомай. Улицата е “ Яне Сандански“ и ремонта и завършил на 11 април т.г., обясняват още хората.

Припомняме, че миналата година през май, в разгара на кампанията за Европейските избори,  кметът на Петрич Димитър Бръчков съобщи по време на празника на селото добра новина:

Той  обяви, че общината е защитила проекта по Програмата за развитие на селските райони. Съгласно критериите е било допустимо да се кандидатства за село Първомай, което е единственото в региона с население над 2500 души. Другият важен критерий за одобрение е поне една от улиците, която ще се благоустрои, да се свързва с републиканската пътна мрежа. Според изготвения и одобрен за финансиране проект ще бъде положен нов асфалт от близо 20 000 квадратни метра и изградени над 8 хил. квадратни метра нови тротоари на три улици в селото.

Стойността на ремонта е малко над 1.4 млн лв., които са 100 % безвъзмездно финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Хората в Първомай обаче, трябваше да изчакат близо година, за да се радват на  асфалтираните улици и те проявиха търпение. За съжаление, радостта им се оказа кратка, само няколко дни след полагане на асфалта, некачествената работа и спестения материал „дадоха плод“.

Те забелязали, още докато  текли ремонтните дейности, че  се полага съвсем тънък слой асфалт и започнали, да задават въпроси, но никой не им обърнал внимание.

“ Няма как, кметът Бръчков да не знае какво се случва, това би означавало, че не се интересува, как се разходва милион и половина от фирмата, на която е възложил поръчката. Нещо повече, на тази улица живее и председателя на Общинския съвет в Петрич Георги Тренчев, защо той не реагира, защо не сезира кмета? Очевидно е, че асфалта се напука, няма отводняване, дупки се появиха на 3-тия ден. Защо се допуска това безобразие?“, питат хората и допълват, че най-голямата локва се образува именно пред къщата на Тренчев, но той нехае.

Нашата проверка показа, че поръчката за „реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици и тротоари в село Първомай, Община Петрич по обособени позиции: Обособена позиция № 1 – Реконструкция и рехабилитация на улица „Хоризонт“ с. Първомай, Община Петрич и тротоари към улицата; Обособена позиция № 2 – Реконструкция и рехабилитация на улица „Опълченска“ с. Първомай, Община Петрич и тротоари към улицата; Обособена позиция № 3 – Реконструкция и рехабилитация на улица „Яне Сандански“ с. Първомай, Община Петрич и тротоари към улицата“ е проведена още миналата година, а на 29 септември е избран изпълнител.  Стойността на ремонта е над 1.1 млн. лв. без ДДС, включваща 3 обособени позиции за три улици.

В предмета на поръчката е ул. „Яне Сандански“. Нейният ремонт е струвал малко над 441 хил. лв. без ДДС, а изпълнител е едноличното дружество „Пиринстройинженеринг“. Тя е собственост на благоевградските бизнесмени  Стефан Стоев и  Костадин Костов.

Интересна подробност е, че Костов има връзка с друго дружество – „Растер Юг“,  където съдружник в момента е брат му , а до 2018 год. и самият той.  „Растер Юг“ е спечелила другата обособена позиция от същата поръчка, за ул. „Хоризонт“ в с. Първомай.

„Растер Юг“ има спечелени 20 обществени поръчки в община Петрич от 2014 до 2019 г.  Една от най-сериозните е “ Инженеринг – проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на СМР на обект „Реконструкция на вътрешно разпределителна водоснабдителна мрежа на гр. Петрич, включваща 9 бр. улици“ за близо 1 млн. лв.

Очевидно, че община Петрич работи доста добре с фирмите на Костови, въпросът е защо не упражнява необходимия контрол при изпълнението им. Така на практика излиза, че докато печелят милиони обществени средства, дружествата работят в условия на изключителен комфорт и хлабав контрол от страна на общината и кмета Бръчков.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам