Тотална щета – любимото ловно стопанство на Борисов е било заробено с неизгоден договор за наем

Държавното ловно стопанство „Паламара“
Снимка: Диана Желязкова

Държавното ловно стопанство „Паламара“ буквално е заробено с изключително неизгоден договор за наем, който не може да бъде прекратен до 2033 г.

Това установи проверка на новия управителен съвет на Североизточното държавно предприятие /СИДП/, на чието подчинение е ловното стопанство. Сега „Паламара“ плаща двойно по-високи от пазарните цени за наем в частна сгтрада за администрацията си в шуменската община Венец. Вместо пазарен наем за офис помещения, който в този район е между 2 и 3 лева за квадратен метър, „Паламара“ плаща по 5,80 лв. без ДДС.

Освен това

държавното стопанство няма право да прекрати неизгодния договор

освен ако не плати неустойка в размер на дължимите наеми до изтичане на срока му на 1 май 2033 г. „Това на практика означава, че стопанството няма никакво право да прекрати договора, защото дори и да го направи, за него ще има изключително големи финансови вреди. В крайна сметка излиза, че администрацията на стопанството не може да се премести в значително по-евтини помещения, въпреки непосилните суми по настоящия договор“, коментира новият председател на Управителния съвет на държавното прпедприятие адв. Веселин Пенчев.

Управителният съвет и ръководството на СИДП са внесли сигнал в прокуратурата за наема на сградата и за целия договор, който е сключен изключително в ущърб на ловното стопанство.

В сигнала до прокуратурата се посочва, че новоназначените членове на УС Веселин Пенчев и Борислав Захариев и новият директор на предприятието Ради Иванов са извършили проверка на дейността на част от териториалните поделения заради отрицателния финансов резултат за 2020 г. В хода на проверката са установени смущаващи факти,

има и съмнения за извършено престъпление,

заявиха от предприятието.

Информацията за високите разходи на Държавно ловно стопанство „Паламара“ и за наема на администрацията е подадена от новоназначения директор на стопанството. Самият договор за наем е сключен от предишното ръководство на ДЛС „Паламара“ с частната фирма „Б НАС“ ЕООД.

Преди да наеме скъпи офиси за администрацията си, държавното стопанство е продало евтино сдобствената си административна сграда. През май 2020 г. столично издание съобщи, че „любимото на премиера /Бойко Борисов б.р/ ловно стопанство „Паламара“ продава евтино имоти“. Оказа се, че Паламара продава атрактивния парцел от 12 декара, заедно с административна сграда, гаражи и работилница, намиращ се на територията на Венец. Търгът е обявен от „шапката“ Североизточно държавно предприятие на 1 април с начална тръжна цена 81 хил. лв. „Могат ли почти 12 хил. кв. метра площ и три масивни сгради, намиращи се в популярно ловно стопанство, да струват 81 хил. лв.? Могат, ако ги продава държавата и ако кандидатите са неслучайни бизнесмени“, коментира по този повод в. Сега.

Как беше продадена бившата администрация на Паламара?

Любопитната продажба бе извършена след заповед на земеделския министър, издадена на 13 март м.г., когато беше обявено извънредно положение в страната, установи наша проверка. Година по-рано имотът е бил обявен за частна държавна собственост.

Тъй като в случая става въпрос за сделка с държавни земи, попитахме тогавашния областен управител на Шумен Стефан Желев /ГЕРБ/ каква е ролята на областната администрация в търга. От пресцентъра на Желев отговориха, че продажбата е по заповед на земеделския министър, а областната администрация в Шумен е била уведомена постфактум.

На въпрос

кога парцелът от 12 дка се е превърнал в частна държавна собственост

от областната управа обясниха, че това е станало в края на 2018 г. по решение на правителството. „Акт за частна държавна собственост на имота е съставен на 28 януари 2019 г. , съгласно Решение на Министерски съвет, взето година по-рано. Областният управител е утвърдил този акт на основание на решението на МС“, заявиха от областна администрация.

Една година по-късно Управителният съвет на Североизточното държавно предприятие „изненадващо“ решава да продаде имота след изричното разрешение на тогавашния земеделски министър Десислава Танева. В УС на предприятието по това време влизат трима души: директорът на предприятието Веселин Нинов, Момчил Йондров и Бейзат Яхя, който от години е смятан за неофициален стопанин на „Паламара“ и домакин на височайшите гости. Яхя е бивш дългогодишен функционер на ДПС, три мандата председател на общинския съвет във Венец, а след това активист на ГЕРБ.

Яхя е известен с близките си отношения с Бойко Борисов

и е личен приятел с бившия шеф на „Лукойл“ Валентин Златев. Той е и баща на новия шуменски депутат от ГЕРБ Илтер Бейзатов

Предлаганият за продажба парцел от 12 дка е в самия Венец, при това непосредствено до ловния парк и резиденция „Паламара“, затова възникна въпросът дали 81 300 лв. не е ниска цена за този имот. През 2018 г. много по-малък имот – ловният дом в местността „Станата“ е пуснат на търг за 65 000 лв. В момента, в който ДЛС „Паламара“ иска да продаде огромния имот от 12 дка във Венец, държавното стопанство сключва 15-годишен договор за наем на офис сграда във Венец. Наемодателят изобщо е фирма на друг дългогодишен активист и общински съветник от ДПС. Преди това пък сградата е била собственост на фирма „Тера Тур Сервиз“ на Васил Златев, баща на Валентин Златев. Тази фирма стопанисва ловният парк в Паламара по договор за съвместна дейност с държавното стопанство.

В началото на септември т.г. директорът на Агенцията по горите Александър Дунчев и съпредседателят на Зелените Владислав Панев направиха

обстойна проверка на работата в ловно стопанство Паламара.

„Стопанството има договор за съвместна дейност с фирмата на Валентин Златев, но като гледаме документите, установяваме, че държавата инвестира 80 % от средствата, а частната фирма – само 20 %. Въпреки това, именно частната фирма с нейните 20 % е управлявала Паламара“, коментира след проверката Владислав Панев.

Видео от ловно стопанство „Паламара“, където според дупутата от „Демократична България“ Владислав Панев са се разпределяли порциите в държавата – тук

Шефът на Агенцията по горите пък беше неприятно изненадан както от продажбата на административната сграда, така и от приватизирания ловен дом „Дъбрава“, намиращ се в съседство с резиденция „Паламара“.

„Дъбрава“ е известен като „царският ловен дом“, строен през 1932 г. Добре ремонтираната хижа заедно с прилежащите й стопански постройки незнайно защо е била приватизирана преди няколко години. Сега е частна ловна база, заобиколена от държавна гора.

„Тук се вижда проблемът в ловните стопанства –

преплитането на частните бизнес интереси

с държавната грижа, държавната собственост и държавната сметка“, коментира по този повод Александър Дунчев.

Сега новото ръководство на СИДП сезира прокуратурата за един от договорите на ДЛС „Паламара“ – този за наем на административните офиси. „Ръководството на предприятието се надява прокуратурата да извърши проверка на сигнала и да предприеме необходимите действия, ако установи, че е извършено престъпление“, заявиха от СИДП.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам