BG | EN

Тонове бали със слама се запалиха в ТЕЦ – Сливен (обновена)

Снимка: скрийншот bTV

Пожар е избухнал в двора на ТЕЦ-Сливен снощи. Запалили са се бали със слама, които били складирани в двора на топлофикацията и се ползвали за изгаряне на отпадъци. В момента пожарът вече е овладян и локализиран, съобщи bTV. Няма данни за пострадали хора. Причината за пожара все още се установява. Балите горят и сутринта, но няма опасност за сградите, работата на ТЕЦ-а не е спирала, предават още кореспондентите на телевизията.

Пожарът е бил локализиран благодарение на усилията на екипи на пожарната и служители на горските стопанства. В гасенето са се включили огнеборци от Сливен, Ямбол и Нова Загора.

По данни на bTV са се запалили около 14 тона бали. Силният вятър вчера допълнително разпалвал огъня. Според изявления на пожарникарите, подобен тип пожари не се гасят, а балите ще бъдат оставени да доизгорят. Пожарникарите са прогнозирали, че огънят няма да спре поне седмица и ситуацията ще бъде следена постоянно.

По същото време е избухнал и втори пожар – в складовете на завод „Динамо”, който също вече е локализиран.

Вятърът в Сливен снощи е достигал скорост около 120 км/ч.

Тази сутрин директорът на Регионалната дирекция на пожарна безопасност и защита на населението комисар Владимир Демирев съобщи пред БНР подробности за двата пожара. По думите му напълно е изгорял един склад в завод „Динамо“ в Сливен, а още два са с частични поражения от пожара. Пожарът в ТЕЦ – Сливен също е бил овладян. Няма пострадали хора. Според комисар Демирев причината и за двата пожара вероятно е искра от близките електропроводи, причинена от силния вятър.

Сутринта пожарът в „Топлофикация“ е бил ограничен от всички страни. Направени са били бариери от пясък и пръст, така че да не се разпространи. Охранява се. В близост няма постройки, които биха могли да се запалят, както и някакви други горивни материали, става ясно още от думите на комисар Демирев пред БНР.

В завод „Динамо“ ситуацията е била доста по-сериозна и е наложила помощ чрез Главния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Изпратени са били пет автомобила от Сливен, събран е допълнителен личен състав от службата, един автомобил от Нова Загора и помощ от пожарникарите от Ямбол. Около складовете са изгорели 11 дка сухи треви и храсти. За последното денонощие са ликвидирани 22 пожара, е съобщил още комисар Демирев.

Пожар е избухнал тази нощ и в паркинг за ТИР-ове в Айтос. От пламъците са изгорели три камиона, нанесени и са материални щети. Пожар е имало и в село Драчево, община Средец, както и в шивашки цех в Банево.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините