Ток колкото месечното потребление на Кюстендил откраднаха две ферми за криптовалута

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Екип на ЧЕЗ Разпределение България е разкрил кражби на електроенергия в град Кюстендил, която, по първоначални изчисления, е приблизително равна на месечното потребление на целия град. Установените нарушения са в ДАП-Кюстендил и в сгради на бившата фабрика за обувки, намираща се в северната промишлена зона, а откритите незаконно включени кабели средно и ниско напрежение към електроразпределителната мрежа захранвали големи биткойн ферми.

По повод разкритата кражба на ток, която експертите към момента изчисляват на  2,5 милиона лева, представители на ЧЕЗ, полицията и прокуратурата в Кюстендил дадоха пресконференция. Според предварителните данни, електроенергията е била открадната в две производствени помещения в индустриалната част на града т. нар. ферми за генериране на криптовалута, снабдени с голямо количество техника, в период от шест месеца за единия обект и три месеца за втория.

Намерени са майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързани с тях различни компоненти, посочват от прокуратурата.

И в двете „ферми“ е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, което е било извършено изключително професионално.

На място са били задържани за 24 часа двама души – на 31 и 38 години, от София. Единият от двамата мъже има предходни осъждания, свързани с престъпления с платежни инструменти, извършени на територията на Кюстендил.

С оглед установяване периода на ползването на всяко от устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета от извършеното престъпно деяние, предстои назначаване на техническа експертиза.

Действията по разследването продължават.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам