BG | EN

Току-що ремонтирани улици в села край Шумен останаха без тротоари и бордюри, оказаха се „екстри“   

ремонтирана улица в пет могили, няма нито тротоари, нито даже бордюри
Ремонтирана улица в Пет могили, която няма нито тротоари, нито бордюри.
Снимка: Дияна Желязкова

Току-що ремонтирани улици в с. Пет могили, община Никола Козлево, останаха без тротоари и дори без бордюри. Местните хора решили, че ремонтът не е приключил, но след като строителите си заминали, разбрали, че повече подобрения няма да има и пак ще газят през калта край новия асфалт.

Улиците са без тротоари, защото

по проект няма такива „екстри“

за пешеходците и възложителят не е изискал да бъдат изградени, показа проверка на „За истината“.

Възложител на ремонта е Община Никола Козлево, а защо тротоарите не са включени в заданието, е въпрос, на който новият кметски екип още не може да отговори. „Да, знаем, че няма тротоари и бордюри, знаем, че местните хора са недоволни, но тези неща не са включени в проекта и не можем да търсим отговорност от строителите. Започнахме обаче пълна проверка на начина, по който са изразходвани парите за уличните ремонти“, заяви председателят на общинският съвет в Никола Козлево Турхан Каракаш.

Средствата на рехабилитация на пътища в общината са от заем в размер на 4 млн. лв., който администрацията изтегли в предходния кметски мандат при управлението на Ешреф Реджеб. „Съседните общини си ремонтират пътищата с европейски средства или с пари от държавния бюджет, а ние години ще изплащаме заем и хората пак са недоволни от ремонтите“, коментира по този повод Каракаш.

С парите от кредита са ремонтирани 4 улици в село Пет могили – „Шейново“, „Никола Вапцаров“, „Борис Първи“ и „Рила“, а за строителството е обявена обществена поръчка с обща прогнозна стойност е 229 000 лв. без ДДС.

Обичайните заподозрени

Обществената поръчка е разделена на три обособени позиции: 1. рехабилитация на ул. Шейново“ за 54 083 лв. /без ДДС/, 2. рехабилитация на ул. „Н. Й. Вапцаров“ и ул. „Борис I“ за 111 039 лв без ДДС и 3. рехабилитация на ул. „Рила“ за 64 264 лв. без ДДС.

И три позиции са спечелени от шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“, макар че и по трите е имало и други участници. Те обаче са отстранени от тръжната комисия на етап „технически параметри“, а в решението за избор на изпълнител се посочва, че фирмата-победител е оферирала най-ниски цени.

Всъщност, по първата и по третата позиция „най-ниската“ цена е само 50-60 лева по-ниска от прогнозната стойност – победителят е предложил 54 035 лв. за първата и 64 193 лв. за третата позиция /при съответно обявени 54 083 лв и 64 264 лв./. Единствено при втората позиция има по-видима разлика от около 3 000 лв. – фирмата е предложила 108 268 лв. при обявени 111 039 лв.

Странно звучат мотивите, с който са отстранени останалите участници в търга – строителните фирми Одесосстрой и Пътища АД. В поръчката за ул. Шейново фирма Одесосстрой е отстранена заради нарушения в „технологията“ на поставяне на пътни знаци – според комисията, времето, предвидено за тези дейности, не гарантирало качествено изпълнение. Вторият участник Пътища АД пък е остранен заради „технологията за изпълнение на стабилизиран банкет“.

пътни знаци в края на селото, където сигурно минава по 1 кола дневно, но заради които е отстранен един от участниците в търга
Пътните знаци в края на селото, където сигурно минава по 1 кола дневно, но заради които е отстранен един от участниците в търга.
Снимка: Дияна Желязкова

Същите са мотивите за отстраняването на фирмите и при поръчките за ул. „Вапцаров“ и за ул. „Рила“ – фирма „Одесосстрой“ не била включила в документацията си много важната дейност за „доставка и укрепване на стойки за стандартни знаци“, а „Пътища“ АД нямали „конкретна технология за изпълнение на стабилизиран банкет“.

Заключението на комисията е, че тези констатирани нарушениия са непреодолими и двете фирми са отстранени от обществената поръчка.

Решението за избор на изпълнител е обявено през февруари 2023 г., а срокът за ремонтите е 61 календарни дни.   

Няколко месеца по-късно и буквално в края на мандата на бившият кмет Ешреф Реджеб, същата фирма печели нова обществена поръчка за асфалтиране на 4 селски улици, този път за за 2 млн. лв. без ДДС. Поръчката е приключена експресно в управленското безвремие от старта на предизборната кампания до встъпването в длъжност на новия кмет.

друга ремонтирана улица в с.Пет могили
Друга ремонтирана улица в с.Пет могили
Снимка: Дияна Желязкова

Обществената поръчка е по проект за реконструкция на уличната мрежа в община Никола Козлево, финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. 

Търгът се е водил по четири обособени позиции за 4 улици в селата Пет могили, Вълнари, Хърсово и Никола Козлево, като ремонт на всяка от улиците ще струва около половин милион лева.

Всички 4 тръжни процедури са спечелени от шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“, която и в четирите позиции получава от комисията максимална комплексна оценка от 100 точки. Другият допуснат участник в състезанието, фирма Растер-Юг ООД, остава на второ място и в четирите търга с комплексна оценка между 97,2 и 98,6 точки. Преди това обаче от участие в търга са отстранени други две строителни фирми – варненската „Одесосстрой“ ООД и шуменската „Пътища“ АД.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

Резултатите на матурите по БЕЛ в Шуменско са катастрофални

Цели 10 от всички 26 средни училища в региона не могат да „хванат“ дори тройка на изпита по БЕЛ, показват данните на Регионалното управление по образование /РУО/, обявени днес 

ДПС си върна Никола Козлево, печели 65 % от гласовете в общината

На изборите на 9 юни ДПС спечели 65% от гласовете за Народно събрание, показва преброяване на резултатите от всички 14 секционни избирателни комисии /СИК/, разкрити в община Никола Козлево.

Зам. председател на ДПС: „Област Шумен е бастион на партията“

„Област Шумен се затвърждава като бастион на Движението за права и свободи“ – това заявява заместник-председателят на ДПС и областен лидер на партията в Шумен Айсел Руфат. И...

Още разследвания

Мандатът на съветник от Стара Загора ще бъде прекратен след присъда за купуване на гласове

Остана, обаче, подозрението, че има някакъв неясен сговор между ГЕРБ и осъдения общински съветник, който от началото на този мандат на ОбС се държи като човекът, който диктува дневния ред в него.

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.