Той пак е тук. Защо ДПС се завъртя на 180 градуса около Пеевски

Делян Пеевски,
Снимка: Веселин Боришев (RFE/RL)

„За истината“ публикува анакиз на Полина Паунова от „Свободна Европа“.

Началото на месец март 2021 г., първата от трите предизборни кампании за годината. Движението за права и свободи (ДПС) регистрира кандидат-депутатските си листи, а в тях за първи път от повече от десет години не участва крупният бизнесмен Делян Пеевски.

Обяснението, което партията даде през пролетта, беше, че Пеевски сам се е отказал от мястото си в парламента.

„По лични причини не пожела да бъде в листите“, каза тогава заместник-председателят на движението Йордан Цонев.

Политическите анализатори пък разчетоха в отсъствието на бизнесмена опит от страна на ДПС да даде заявка за промяна и чрез този ход да претендира за официално включване в следващо управление.

Междувременно САЩ наложиха санкции по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски, като посоченото основание беше “ участие в корупция“ .

А до следващо управление така и не се стигна и то на два пъти.

Така на 14 ноември в България ще се проведат трети поредни парламентарни избори за тази година. Повечето партии почти не са правили съществени размествания в кандидат-депутатските си листи. Това обаче не важи за ДПС.

Седем месеца след като се отказа от Пеевски, Движението за права и свободи отново го издигна като кандидат за народен представител.

„Това е нашият Делян, който ДПС винаги стои зад него“, каза в неделя Гюнай Далоолу, областен председател на партията във Велико Търново. Именно там и в Благоевград Пеевски ще бъде водач на депутатските листи.

Каква обаче е причината в рамките само на половин година ДПС първо да се отрече от Пеевски, а след това да се завърти на 180 градуса, прогласявайки, че партията винаги е стояла зад него?

Какво означава това както за ДПС, така и за евентуалното бъдещо управление на страната? И не на последно място: истински опит за дистанция от крупния бизнесмен и медиен магнат ли направи ДПС или последната половин година беше добре преценен политически спектакъл?

На тези въпроси ще опитаме да отговорим в следващите редове, като си припомним и подредим фактите.

Защо ДПС направи два завоя

Отговорите на анализаторите звучат така: ДПС се завъртя около оста на Делян Пеевски, сменяйки публичните знаци за отношението си към него с една цел – да опита да се приобщи към новите политически тенденции и т.нар. партии на промяната. След изборите на 4 април така бяха наричани „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, „Демократична България“ на Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ на Мая Манолова. Те обаче нямаха достатъчно мнозинство за правителство.

И трите политически сили отказваха всякакво сътрудничество с ДПС и с партията на бившия премиер Бойко Борисов, ГЕРБ.

След като в рамките на два, макар и краткотрайни, състава на парламента никой не погледна към ДПС – движението се завърна към бизнесмена. Защото засега ясно виждат, че отношението на другите политически сили към тях „и без Пеевски е като с Пеевски“.

Според социолога от Галъп Интернешънъл Андрей Райчев ако през март Движението за права и свободи е опитало да бъде „пречистено“ и без Пеевски да участва в следващо управление, то в месеците след това е станало ясно, че това няма да стане.

„И така ДПС с номинирането му казва – видяхме, че не ни искате за партньор без него, затова си го вземаме обратно“, коментира Райчев пред Свободна Европа.

В поведението на ДПС Райчев успява да намери „три жеста“, които не могат да бъдат изолирани един от друг.

„ДПС отиде при Ердоган, върна в листите си Делян Пеевски и номинира етнически турчин за кандидат за президент“, избори социологът.

Става дума за посещението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ при президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и последвалото издигане на самия Карадайъ за кандидат за президент.

„ДПС се усетиха без Пеевски като с Пеевски. И се смятат за сатанизирани. Ето защо показват първо, че ако сатанизирането им продължи, всичко това може да доведе до етнически конфликт. Замислете се защо издигат за първи път турчин за президент и защо ходиха в Турция“, казва Андрей Райчев.

И обобщава: „и трите хода са в посока радикализиране на движението“.

Според Райчев преди половин година ДПС е опитало да покаже, че не иска да бъде поддържащ, а равноправен партньор.

„Те през март опитаха друг стил на поведение. Но и с друг стил им казаха, че не ги искат. Сега ДПС демонстрират сила“, смята той. И допълва, че според него останалите партии трябва да са много внимателни в тази ситуация.

Какво се случи от март до октомври

Във времето между март и октомври Движението наистина опита да изглежда различно. Партията неведнъж призова останалите играчи на политическия терен за диалог.

След като не включи Пеевски в листите си, ДПС се обяви за „рестарт на държавността“ и „връщане на нормалността в политиката“. Веднага след изборите от 4 април лидерът на партията Мустафа Карадайъ призна успеха на „трите протестни формации – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън! (впоследствие „Изправи се.БГ! Ние идваме!“).

Движението декларира, че ще подкрепи тяхно правителство и без да вземе участие в него, но тази подкрепа не беше потърсена в 45-ото Народно събрание.

През това време Движението отбягваше темата за Делян Пеевски. Въпросите в тази посока бяха блокирани с дежурните отговори, че бившият депутат сам се е отказал от партийните листи и че въпросите за него не са на дневен ред, защото той не е в парламента.

ДПС дори се обяви за слагане на край на политическото влияние в регулаторните органи на страната. Темата е чувствителна за партията заради много медийни публикации, свързващи част от назначенията с името на Делян Пеевски.

Така три месеца курсът на Движението за разграничаване от Пеевски изглеждаше стабилен и неотклонен. Тогава дойде и развръзката.

В началото на месец юни САЩ наложиха санкции на шестима българи за участие в корупция. Сред тях са бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски и хазартният бизнесмен, избягал в Дубай, Васил Божков.

Знаеха ли ДПС за американските санкции

След налагането на санкциите ДПС не реагираха веднага. Те първо изчакаха личната позиция от санкционирания за корупция бивш депутат и едва след това се солидаризираха с него.

В кратка партийна позиция от 3 юни Движението за права и свободи заяви, че очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

„Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“, казаха от ДПС.

Почти месец всички партийни говорители се придържаха стриктно към официалната позиция. Така се стигна до 28 юни, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ опита да разграничи Пеевски от партията. По време на втората предизборна кампания за годината (бизнесменът отново не беше кандидат-депутат) на среща със симпатизанти в Хасково Карадайъ каза, че „Пеевски не е бил никога от ДПС“.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на редакцията на „За истината“ като цяло.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам