BG | EN

Това правителство на България върви към национално предателство

Протест срещу нов договор с „Газпром“
Снимка: „Фейсбук“ профил на Румен Лафчийски

Очакваното се случи като неизбежно. След кратка мимикрия, служебното правителство направи решителен обратен завой към Русия. България издържа само четири месеца като напълно независима. Петата колона на Кремъл, захранвана от десетилетия с руска енергийна валута, се отплаща с деветосептемврийски преврат.

Няколко полуистини и една откровена лъжа

В активното мероприятие по обявяване на курса на неизбежността на руския газ е привикана съсловна подкрепа. Лидери на работодателска организация и на синдикат рецитират ултимативни числа: при газ над 250 лв. за мегаватчас бизнесът ще фалира, а работниците ще бъдат съкратени. Служебните министри добавят: и с компенсации не може, че помпат инфлацията, а и се плащат от данъците и после те трябва да се вдигат.

Министърът на „енергийната пропаганда“ добре знае, че полуистината тежи повече от чистата лъжа. Да, компенсациите за дълго време и на калпак помпат инфлацията. Но в същото време пазят фирмите от фалит и домакинствата от бедност. А и не може да обезщетяваш за скъп ток, а за скъп газ – не.

Министърът на „енергийната пропаганда“ казва още, че нямало пари – предходното редовно правителство даже и за тока не било заделило, само ги заложило. Нищо, че си има механизъм за компенсации от свръхпечалбите на енергийните компании, които продават скъп ток, произведен с евтини суровини, и сега трупат милиарди. Работодателите пък знаят, че някои предприятия на газ също са на свръхпечалба и нямат нужда от компенсации. А при мижавия синдикален интерес профсъюзите имат повече нужда от съвдем друга компенсация – с членска маса.

Министърът на „енергийната пропаганда“ казва още, че предното правителство не е направило нищо да осигури заместители на газа от „Газпром“. Дори и това пак да е наполовина вярно, то не обяснява какво не направи служебното правителство и защо от 7 резервирани танкера за втечнен газ закупи само един, колкото да замаже очи. Защо се бави да купи слотове за разтоварването им, след като според гръцкия премиер свободен капацитет има предостатъчно. А дори сега слотовете да са по-скъпи, с колко точно ще се оскъпи горивото? Българският министър не дава никакви числа.

И така стига до откровената лъжа, че руският газ сега ще е много по-евтин. Та нали по договора на България с „Газпром“, все още валиден до края на годината, 70 на сто от цената на този газ е борсова. А на борсата газът поскъпва постоянно, руски и не руски, скача заради войната на Путин и масовото паническо бягство от руския газ. Олаф Шолц отиде да търси газ чак в Канада, където германски канцлер не е стъпвал от десетилетия, а Германия е най-тежко зависимата от „Газпром“ европейска страна. Българският премиер не отиде дори до Атина и Анкара.

Министърът на „енергийната пропаганда“ не каза и нещо по-важно – дали изобщо един договор с „Газпром“ струва и пет пари, след като руската компания не само врътна кранчето на България, ами размотава и мощната Германия с намален дебит и профилактики на „Северен поток“. Газът тече едва-едва и това се води форсмажор, за да не отиде „Газпром“ на арбитраж и да плаща милиардни неустойки. И дали като се съгласи сега на рубли, България няма да загуби неустойките за спрения от май месец газ? И дали пък „Газпром“ няма да търси такива за себе си – на основание, че тогава не е плащано с рубли, но след като сега вече сме съгласни, значи и преди е можело?

Да искаш газ от днешна Русия крие смъртоносен риск

Служебното правителство ще извърши национално предателство, защото не калкулира и най-сериозната сметка. Да искаш газ тъкмо от днешна имперска и тоталитарна Русия, превърнала се в най-сериозната заплаха за световния мир, е като да си купиш нож без калъф и да го пъхнеш в джоба. При всяко по-рязко движение ще се нараняваш, а при загуба на равновесие може и смъртоносно да се прободеш.

Служебното правителство ще е и правителство на националното унижение. Защото то ще постави страната в положение, подобно на онова, когато понечи да стане 16-а съветска република. Тодорживковският манталитет очевидно е обзел и министъра на „енергийната пропаганда“ – единственият живец в служебната му физиономия на брифинга в понеделник се появи в момента, в който се затюхка как ще преговаря с руснаците, след като толкова сме ги унижили, изгонвайки дипломатите. Но не се притеснява, че световните медии ще сочат към България като към страна без достойнство, която малко след като гордо е отказала руския газ, е навела глава. Страна, която лае от радост, че отново е на синджира.

Онези, които не търпят да са на синджир, стягат протести. А повечето партии са на страната на служебното правителство или се крият служебно зад него. Евроатлантическата ГЕРБ продължава да държи цивилизационната си ориентация в нощното шкафче и размахва фактури в подкрепа на неизбежността на „Газпром“. А онези, които плашеха да не се въвлечем във войната с износ на оръжие, докараха фронта в България с руската газова артилерия. 

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “За истината”.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Веселин Стойнев
Веселин Стойнев е дългогодишен журналист, колумнист на "Дойче веле".

Още от автора

Първата политическа максима да е „какво“, а не „с кого“

Румен Радев не може да бъде упрекван, че пришпорва парламентарните партии, като свиква на Велика сряда 49-ия парламент. Защото в него те са почти същите, в почти същите пропорции като в предишния и няма какво да се мотаят. Ако продължи със същото темпо и при връчването на мандатите и ако не може да се състави правителство, избори ще има през втората половина на юли. 

ПП получиха втория проучвателен мандат. Още един предизвестен провал?

"За истината" препубликува текст на "Дойче веле" Може да сме в политическа криза, но опитите за разрешаването ѝ са напълно конституционни, принципни, сериозни. Или поне така изглежда. Президентът Румен...

Хаосът в България: какво ни чака сега?

Правителството на Кирил Петков беше свалено. Сега ПП и ДБ трябва да убедят българския избирател, че не само няма да допуснат Борисов, Пеевски и Костадинов на власт, а че ще осигурят стабилно управление. "За истината" публикува анализ на Веселин Стойнев за "Дойче веле":

Още анализи

Полет над кукувиче гнездо и логиката в политиката

В "лудницата" обикновено всичко е логично, ако се вникне в начина на мислене на пациентите. И понякога, както в "Полет над кукувичето гнездо" на Кен Киси или в "Пилето" на Уилям Уортън, пациентите се оказват по-здравомислещи и по-човечни, отколкото лекарите и надзирателите. Или пък просто се правят на луди.

Как МВР предсказа безредиците в София. И после ги улесни

"Вандалски и хулигански прояви, рушене на държавно, общинско и частно имущество и престъпления." Това не е описание на сблъсъците между протестиращите срещу Българския футболен съюз (БФС) привърженици и полицията по време на мача България - Унгария на 16 ноември в София. Това е официално предупреждение от МВР какво може да се случи, ако този мач се играе в столицата, отправено още на 31 октомври.

Има ли Западът жизнеспособна стратегия за Украйна

Днес европейците са изправени пред две много различни, но взаимно свързани войни, които застрашават не само сигурността на Европа, но и политическата идентичност на европейските общества. И в двете войни са въвлечени ядрени сили, и двете са от голямо символично значение.