BG | EN

Това правителство на България върви към национално предателство

Протест срещу нов договор с „Газпром“
Снимка: „Фейсбук“ профил на Румен Лафчийски

Очакваното се случи като неизбежно. След кратка мимикрия, служебното правителство направи решителен обратен завой към Русия. България издържа само четири месеца като напълно независима. Петата колона на Кремъл, захранвана от десетилетия с руска енергийна валута, се отплаща с деветосептемврийски преврат.

Няколко полуистини и една откровена лъжа

В активното мероприятие по обявяване на курса на неизбежността на руския газ е привикана съсловна подкрепа. Лидери на работодателска организация и на синдикат рецитират ултимативни числа: при газ над 250 лв. за мегаватчас бизнесът ще фалира, а работниците ще бъдат съкратени. Служебните министри добавят: и с компенсации не може, че помпат инфлацията, а и се плащат от данъците и после те трябва да се вдигат.

Министърът на „енергийната пропаганда“ добре знае, че полуистината тежи повече от чистата лъжа. Да, компенсациите за дълго време и на калпак помпат инфлацията. Но в същото време пазят фирмите от фалит и домакинствата от бедност. А и не може да обезщетяваш за скъп ток, а за скъп газ – не.

Министърът на „енергийната пропаганда“ казва още, че нямало пари – предходното редовно правителство даже и за тока не било заделило, само ги заложило. Нищо, че си има механизъм за компенсации от свръхпечалбите на енергийните компании, които продават скъп ток, произведен с евтини суровини, и сега трупат милиарди. Работодателите пък знаят, че някои предприятия на газ също са на свръхпечалба и нямат нужда от компенсации. А при мижавия синдикален интерес профсъюзите имат повече нужда от съвдем друга компенсация – с членска маса.

Министърът на „енергийната пропаганда“ казва още, че предното правителство не е направило нищо да осигури заместители на газа от „Газпром“. Дори и това пак да е наполовина вярно, то не обяснява какво не направи служебното правителство и защо от 7 резервирани танкера за втечнен газ закупи само един, колкото да замаже очи. Защо се бави да купи слотове за разтоварването им, след като според гръцкия премиер свободен капацитет има предостатъчно. А дори сега слотовете да са по-скъпи, с колко точно ще се оскъпи горивото? Българският министър не дава никакви числа.

И така стига до откровената лъжа, че руският газ сега ще е много по-евтин. Та нали по договора на България с „Газпром“, все още валиден до края на годината, 70 на сто от цената на този газ е борсова. А на борсата газът поскъпва постоянно, руски и не руски, скача заради войната на Путин и масовото паническо бягство от руския газ. Олаф Шолц отиде да търси газ чак в Канада, където германски канцлер не е стъпвал от десетилетия, а Германия е най-тежко зависимата от „Газпром“ европейска страна. Българският премиер не отиде дори до Атина и Анкара.

Министърът на „енергийната пропаганда“ не каза и нещо по-важно – дали изобщо един договор с „Газпром“ струва и пет пари, след като руската компания не само врътна кранчето на България, ами размотава и мощната Германия с намален дебит и профилактики на „Северен поток“. Газът тече едва-едва и това се води форсмажор, за да не отиде „Газпром“ на арбитраж и да плаща милиардни неустойки. И дали като се съгласи сега на рубли, България няма да загуби неустойките за спрения от май месец газ? И дали пък „Газпром“ няма да търси такива за себе си – на основание, че тогава не е плащано с рубли, но след като сега вече сме съгласни, значи и преди е можело?

Да искаш газ от днешна Русия крие смъртоносен риск

Служебното правителство ще извърши национално предателство, защото не калкулира и най-сериозната сметка. Да искаш газ тъкмо от днешна имперска и тоталитарна Русия, превърнала се в най-сериозната заплаха за световния мир, е като да си купиш нож без калъф и да го пъхнеш в джоба. При всяко по-рязко движение ще се нараняваш, а при загуба на равновесие може и смъртоносно да се прободеш.

Служебното правителство ще е и правителство на националното унижение. Защото то ще постави страната в положение, подобно на онова, когато понечи да стане 16-а съветска република. Тодорживковският манталитет очевидно е обзел и министъра на „енергийната пропаганда“ – единственият живец в служебната му физиономия на брифинга в понеделник се появи в момента, в който се затюхка как ще преговаря с руснаците, след като толкова сме ги унижили, изгонвайки дипломатите. Но не се притеснява, че световните медии ще сочат към България като към страна без достойнство, която малко след като гордо е отказала руския газ, е навела глава. Страна, която лае от радост, че отново е на синджира.

Онези, които не търпят да са на синджир, стягат протести. А повечето партии са на страната на служебното правителство или се крият служебно зад него. Евроатлантическата ГЕРБ продължава да държи цивилизационната си ориентация в нощното шкафче и размахва фактури в подкрепа на неизбежността на „Газпром“. А онези, които плашеха да не се въвлечем във войната с износ на оръжие, докараха фронта в България с руската газова артилерия. 

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “За истината”.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Веселин Стойнев
Веселин Стойнев е дългогодишен журналист, колумнист на "Дойче веле".

Още от автора

Лъжи и манипулации: как „Величие“ иска да подчини медиите

"Величие" излиза от риалити шоуто "Исторически парк" и отива на големия публичен екран. Там се бори за ексклузивни права - без корекции, забележки и критики. А това се постига само с открита война с медиите.

Румен Радев иска да е като Орбан. Но не може

резидентът на републиката Румен Радев, върховен главнокомандващ на натовска държава и натовски генерал, замина на много неотложно посещение в Унгария и Швейцария, докато София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО - ключово международно събитие за страната ни за последните няколко години.

България и самоубийствената политика на Северна Македония

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай отношенията със съседите и да се постави в пълна зависимост от Москва и Белград.

Още анализи

Лъжи и манипулации: как „Величие“ иска да подчини медиите

"Величие" излиза от риалити шоуто "Исторически парк" и отива на големия публичен екран. Там се бори за ексклузивни права - без корекции, забележки и критики. А това се постига само с открита война с медиите.

Политекзотика ли е всичко, което се случва отвъд Калотина

Националните избори в България по традиция са по-обсъждани от вота за Европейски парламент. Така е и в останалите страни членки. Случващото се в Брюксел обаче има все по-голямо влияние върху вътрешната политика в държавите от Европейския съюз. Димитър Бечев обяснява защо.

С вот от четири севлиевски села ДПС ще има депутат и от Габрово

ДПС изпраща в парламента един депутат от Габрово. Това е коректният прочит на резултатите от вота на 9 юни т.г., след като Централната избирателна комисия обяви разпределението на...