Това не е обикновено беззаконие, става дума за суверенитета на държавата

Снимка: Събитие във Фейсбук – Масово ходене на плаж на 11 юли

Тази сутрин много ясно полковник Николай Марков-бивш служител на НСО и експерт по националната сигурност заяви в ефира на БТВ кой каква отговорност има по Закона за националната служба за охрана и че тя се поделя между президента и МС. Затова е време да се сложат картите на масата, а не да си премерват силите чрез ТВ изявления, интервюта и пр.

Не Радев трябва да пита защо се охраняват Доган и Пеевски, а ние, гражданите очакваме този отговор от него. Ако е вярно казаното от Н. Марков, че може дори и президентът да е лишен от достъп до секретна информация, която налага охраната на един или друг политик, това е много страшно. И означава, че президентът е просто „лукова глава“, с извинение и не с лично отношение към Радев. Ако сме наистина парламентарна, а не фасадна демокрация, трябва Народното събрание да има достъп до всякаква информация, дори и до най-секретната в държавата. И няма защо този депутат, дори не си направих труда да запомня името му-шеф на комисията в парламента, която „контролира“ НСО, да се опитва да заблуждава общественото мнение, че едва ли не управляващите нямат никакво отношение към това кого охранява службата.

Това, което направи днес държавния глава – да свика комисията, която определя списъка с охраняваните лица в държавата, е най-малкото, което можеше да стори, но е късно да свали с това отговорността от себе си – отговорност най-малко за бездействието си досега по темата. Николай Марков много ясно посочи още, че случаят „Росенец“ от 08 юли трябва да бъде обект и на прокурорска проверка. Защото стотици хиляди българи видяха с очите си как офицер от НСО поруга знамето, за което са загивали стотици достойни българи, за да не попадне то НИКОГА във вражески ръце.

Мразя до дъното на душата си крещящия патриотизъм, но в случая този офицер от НСО(срам за българското офицерство), който запрати с отвращение националния флаг в храсталаците на брега, трябва да бъде съден. При това без никакво разследване, защото престъплението му бе заснето и показано онлайн във Фейсбук.

Но вместо прокуратурата да се задейства моментално и да започне разследване без никой да й подава сигнал, тя нахлу в сградата на „Дондуков“ 2 – безпрецедентно в историята на най-новата ни държава и започна обиски в два кабинета – на президентския секретар и на негов съветник. Според изявление на главния прокурор претърсванията са във връзка с две разследвания – едното на военната, другото – на специализираната прокуратура.

И към тези случайни съвпадения в действията на институциите, се добави и заповедта на здравния министър, която влиза в сила от полунощ на 10 юли. С нея се въвеждат отново забрани за събиране на закрито и открито на по-големи групи от хора. Така на практика извън закона ще се окажат и онези възмутени граждани, които възнамеряват да отидат утре между 11 и 14 часа на морския бряг до парк „Росенец“ за участие в протестната инициатива срещу едно от лицата на Задкулисието – Ахмед Доган и срещу кликата, която му осигурява чадър.

Малко са политическите акции, които имат ефекта на акцията, организирана от Христо Иванов – председател на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“. Да, можем да го наречем и „политически театър“. Но такива спектакли имат много по-голям и разтърсващ ефект върху общественото съзнание, отколкото стотици публикации, интервюта и разследвания. Защото показват в действие арогантността и беззаконието в превзетата от мафията държава. Николай Марков не случайно нарече офицерите от НСО не обикновени служители, а хора, които са част от семейството на Ахмед Доган, като в случая „семейството“ можем да приемем като синоним на фамилията на Кръстника.

Българското знаме бе изтръгнато от територия, която е сто процента държавна собственост. Но в непосредствена близост до олигархичните сараи на почетния лидер на ДПС, партия-клонинг на ДС. И върху територия, която е била част от активите на „Лукойл Нефтохим“. Затова поругаването на националния ни флаг става още по-страшно в контекста на този сюжет, който поражда страшния въпрос дали България е суверенна държава. И какво е нейното бъдеще.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам