BG | EN

„Титан“ избяга от Мадан

Кметът Фахри Молайсенов осъди фирмата да върне 340 хиляди лева и запорира банковите й сметки

Превозът със сметосъбирачни автомобили на „Титан“ струва над 30 лв. на километър, ако вози боклук от Пампорово до Теклен дол
Снимка: „Отзвук“

Фирма „Титан“ е напуснала община Мадан без предупреждение, пратила е на борсата всички работници и служители като е преустановила сметосъбирането и всички дейности по чистота и зимно поддържане в края на миналата седмица.

Това стана ясно по време на

извънредното заседание на общинския съвет

на 17 декември с една-единствена точка в дневния ред: „Информация за създала се извънредна ситуация, във връзка с дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на чистота на територията на община Мадан и снегопочистване“.

По време на сесията кметът на Мадан Фахри Молайсенов запознал съветниците с действията на „Клинър“ ООД – Пловдив, както се нарича вече хасковската фирма „Титан-Клинър“, и необходимостта да се предприемат мерки

да не потъне общината в боклук,

както и да не бъде блокирана от сняг и поледици.

С „Титан-Клинър“ общината има договор за чистота и зимно поддържане за срок от 15 години, сключен през 2009 година след обществена поръчка от моя предшественик Атанас Иванов, разказа Молайсенов. Според този договор фирмата се е задължила да извършва качествено срещу възнаграждение, на свой риск и отговорност сметосъбиране, сметгоизвозване, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, озеленяване, зимно поддържане и снегопочистване в общината на цена 434 000 лева без ДДС, което е 181087% от минималната работна заплата.

При всяко увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) от „Клинър“ ООД настоявали

цената на договора да се актуализира,

но кметът на Мадан отказвал. При което фирмата започнала едностранно да остойностява дейностите по чистота на по-високи цени до края на 2016 г. след всяко увеличение на МРЗ за страната. И фактурите почнали да набъбват. Според Молайсенов от 2011 до 2016 г. Община Мадан е платила близо 350 хиляди лева повече, поради което завежда дело срещу „Клинър“ ООД.

В края на ноември Пловдивският апелативен съд осъжда „Клинър“ ООД да върне на Община Мадан 340 хиляди лева, както и да плати близо 50 хиляди лева разноски по делото. Според съда фактът, че цената на услугата е посочена и като процент от минималната работна заплата, не означава автоматично увеличение на цената на договора.

„Подобна свобода на договаряне в процедурата по обществена поръчка е изключено, тук не са приложими общите правила на договаряне, уредени от Търговския закон и от Закона за задълженията и договорите, включително по постигане на договорки за автоматично увеличение на вече посочената цена. Дори подобна договорка да бъде въведена като част от съдържанието на договора, тя е нищожна като противоречаща на императивна правна норма – действалата към онзи момент разпоредба на чл. 43, ал. 1 от Закона за обществените поръчки.“ – пише в мотивите на апелативните съдии.

След решението на съда

кметът на Мадан завежда изпълнително дело срещу фирмата и блокира банковите й сметки.

Изпратил съм нотариална покана до „Клинър“ ООД да се върнат и да продължат да изпълняват договора си, каза Молайсенов. Ако в срок от 7 дни не го направят, ще наемем техника, ще назначим хора и Общината сама ще извършва дейностите по сметосъбиране и поддържане на чистотата, добави той.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините