BG | EN

„Те са нагласили всичко“- Пенсионерите в малките общини не се интересуват от изборите

Снимка: Дияна Желязкова

Пенсионерите в малките общини в Североизточна България вече не се интересуват от избори. Ядосани били на всички политици заради малките си пенсии и са убедени, че от гласа им нищо не зависи. Това показа репортерска проверка на „За истината“ в малката община Никола Козлево.

„Те са си нагласили всичко, какво ще им гласуваме!“, коментират три жени, седнали на кафе в центъра на Никола Козлево. Двете са пенсионерки, а третата години наред не може да си намери работа, тъй като е в нехаресваната възраст „50+“

„Като кажеш че си на 50 плюс, никой не те иска на работа. А на всички избори всички ни обещаваха как ще има работа за хората! Само лъжат. Вярно е, че има програми за безработни, ама те са за 20-годишни. За нас, 50-годишните, няма нищо“, ядосва се жената, която черпи с бисквити и кафе за 54-тия си рожден ден и се чуди как ще доживее до 60, за да почне да получава поне вдовишка пенсия за починалия си съпруг.

Работен ден е, но на площада в Никола Козлево почти не се мярка никой, макар че около него са концентрирани всички учреждения и институции. Едва в 12 ч. от сградата на Общината започват да излизат служители в обедна почивка. „Така е всеки ден, то не останаха хора в Козлево, ти питаш за предизборни срещи!“, отговарят възрастните жени на въпроса дали политиците са идвали да се срещат с местните хора за предстоящите избори.     

„Не сме чували някой да е идвал, ами ние вече не се интересуваме ни от избори, ни от нищо“, казва най-младата жена. „Друга година идваха, правеха събрания, агитация имаше, този път слаба работа, не съм чувала да има събрание, ни БСП, ни ГЕРБ дойдоха, пък друг път все идваха някои“, обаждат се пенсионерките.

Но и те са ядосани на политиците, и не се интересуват от предстоящите избори. „Нашите пенсии са по 526 лв., сега ще ги увеличат малко с 11 процента, ама политиците що не живеят с толкова пари? Добре че имаме градини и си изкарваме някаква храна“, казва едната жена, която е на 78 години, но още работи в градината.

Признава обаче, че пенсиите са се увеличили значително през последните три години. „Допреди три години пенсиите бяха по 200 лева, направо не се живееше. Сега е по-добре“, коментират възрастните жени. Но са възмутени, че за Великден добавките не са дадени на всички пенсионери. „На някои дадоха по 100 лв., на други нямаше нищо! Да бяха дали по 50 лв., ама на всички, нали за Великден ги дават!“, ядосват се пенсионерките.

„Вече не се интересуваме от политика, какво да слушаме, като ни лъжат! Идваме тук сутрин, пием по едно кафе на центъра, говорим си за градинките, за разсада, после си пазарим и си отиваме вкъщи да си гледаме сериалите. Не ни интересуват изборите“, единодушни са и трите жени.

Повече се вълнуват от обезлюдяването на общината и на общинския център Никола Козлево. „Добре че през седмицата идват тук на работа в общината, в училището, че се виждат хора, иначе е пустош. Ето, сега и училището свърши, и съвсем не се мярка жив човек по центъра. Младите се изселват в големите градове и в чужбина, все по-малко оставаме тук, а като няма и работа, кой да остане“, коментират трите жени.

Собственичката на кафенето в центъра на Никола Козлево потвърждава думите им. „От два-три месеца е много зле положението, няма хора. Изведнъж спряха да идват. По време на ковида бяхме по-добре, отколкото сега“, обяснява жената. Нейното заведение е единственото в района, в което се приготвя обедно меню, затова се ползва от служителите в съседните администрации. През последните месеци обаче клиентите рязко намалели. „Правят си сметката хората, не искат да харчат, предпочитат в обедната почивка да си отидат вкъщи, вместо да си купят нещо. Така е от два-три месеца и е много зле работата“, коментира собственичката и се чуди дали да не затвори.

А пенсионерите се интересуват много повече от съдбата на кафето, където се срещат всеки ден, отколкото от изборите в неделя…


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

ПП-ДБ и ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в хитринското село Студеница

Коалиция ПП-ДБ и партия ДПС за втори път влизат в битка за кметското място в с. Студеница, община Хитрино, където на 23 юни ще се проведат частични местни избори.

Резултатите на матурите по БЕЛ в Шуменско са катастрофални

Цели 10 от всички 26 средни училища в региона не могат да „хванат“ дори тройка на изпита по БЕЛ, показват данните на Регионалното управление по образование /РУО/, обявени днес 

ДПС си върна Никола Козлево, печели 65 % от гласовете в общината

На изборите на 9 юни ДПС спечели 65% от гласовете за Народно събрание, показва преброяване на резултатите от всички 14 секционни избирателни комисии /СИК/, разкрити в община Никола Козлево.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!