BG | EN

Историята на...

„Те са абсолютен пример за всички нас!“ – Историята на всеотдайните атлети и доброволци на Спешъл Олимпикс България

Посрещане на делегацията ни от Летните олимпийски игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби 2019 г. България беше представена от 18 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 14 до 42 години от 10 български общини (София, Варна, Банско, Ихтиман, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Смолян, Бургас, Добрич) в 7 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон,конна езда, плуване, силов трибой, тенис. Атлетите на Спешъл олимпикс България завоюваха 19 медала

„Тези атлети са страшно мотивиращи! Толкова силна воля, хъс за победа, полагат толкова много усилия и са абсолютен пример за всички нас!“ – това признание на главния мениджър на Националната баскетболна лига (НБЛ) Сандра Велчева–Хънт е посветено на атлетите от Спешъл Олимпикс България, част от най-голямата световна спортна организация за хора с интелектуални затруднения.

През декември Сандра Велчева–Хънт и играчите от НБЛ участваха в съвместни отбори със спортистите с увреждания по време на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс. Проявата се организира още от 2004 г. с цел да се разшири достъпът до спорт за хората с интелектуални затруднения и да се промени техният живот чрез баскетбола. У нас в подкрепа на каузата играчите от всички клубове в НБЛ стартираха първите си мачове за сезона, носейки на екипите си специални ленти Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България”.

Спортен празник, по повод началото на Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2021, проведен в тренировъчната спортна зала по баскетбол в Националната спортна академия „Васил Левски“, с участието на обединените отбори на атлети с интелектуални затруднения от Спешъл Олимпикс България и партньори-студенти от катедри „Баскетбол” и „Адаптирана физическа активност” на НСА – 27.11.2021 г.

Училище за съпричастност и сила

Движението и игрите Спешъл Олимпикс са създадени през 1968 г. от Юенис Кенеди Шрайвър, сестра на 35-ия американски президент Джон Ф. Кенеди. Днес нейният син Тимъти Шрайвър е президент на организацията и заради огромната си социална работа по игрите получава множество признания. През 2016 г. той попада в списъка на Опра Уинфри на 100-те иноватори в света.
Мисията на Спешъл Олимпикс е да се промени огромната дискриминация, огромната изолация на хората с интелектуални затруднения и страхът от различните, повтаря често президентът на движението. Самият Тимъти Шрайвър 15 години е работил като учител, включително на хора със специални потребности. Затова определя Спешъл Олимпикс като едно голямо училище за всеки – училище за съпричастност, сърдечност и сила.

„Тези хора постоянно изпитват трудности. Трудно им е да си намерят работа, трудно им е да си намерят приятели, трудно им е да спортуват, училищата не ги искат, спортните клубове не ги искат. В тези времена просто трябва да се справим по-добре“, казва Шрайвър на Специалната зимна олимпиада през 2017 г.
И организацията се справя все по-добре. Световните игри на Спешъл Олимпикс се провеждат на всеки две години, редувайки летни и зимни спортове и се излъчват в световен мащаб от ESPN, официалният глобален партньор на движението. Спешъл Олимпикс са признати от Международния олимпийски комитет за благото на над 6 милиона души с интелектуални затруднения и техните партньори. Сега организацията осигурява тренировки и състезания в 32 олимпийски спорта в над 190 страни. Както напомня Тимъти Шрайвър: Важен е духът на игрите и дали можеш да го усетиш!
В България Спешъл Олимпикс започва своята програма през 1994 г. и вече 28 години осигурява достъп до спорт за хората с интелектуални затруднения. Организацията създава възможности за над 7 000 атлети от цялата страна да тренират поне два часа седмично в 27 вида спорт.
Спешъл Олимпикс разработва специални правила за различните спортове, адаптира ги за хора с интелектуални затруднения и в игрите участват обединени отбори от хора със и без интелектуални затруднения. Така чрез целогодишни тренировки и състезания в различни олимпийски спортове, деца и възрастни с интелектуални затруднения получават възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да споделят уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.
А сред българските атлети на Спешъл Олимпикс има много спортни таланти, които носят десетки медали от Олимпийските игри

Хората с дух и с кауза

Диана Банчева (в ляво), програмен координатор на Спешъл Олимпикс България, инж. Живка Георгиева, дългогодишен спомоществовател на СОБ, инж. Храбър Натов, председател на УС на Спешъл Олимпикс България след представяне на кампанията „Да бъдем заедно“! в Транспортна комисия на Столична община за пускане на промо видеа в столичния електротранспорт – март 2019.

Зад успехите на атлетите и зад цялата революционна мисия за приобщаване чрез спорт незабележимо стоят стотици доброволци, които полагат огромни усилия, влагат душа и сърце, много време, а често и много лични средства, за да работи Спешъл Олимпикс България.

„Всичко това е възможно благодарение на подкрепата на повече от 600 отдадени доброволци, чието сътрудничество през годините е от ключово значение за интегрирането на хората със специални потребности“, казва Диана Банчева, програмен координатор на Спешъл Олимпикс България (вляво на снимката).

Самата тя, както и колегите й в организацията, са сред тези хора с дух и с кауза, които са посветили своите усилия на Спешъл Олимпикс България.

Доброволчеството е основният принцип на работа в движението, затова една от най-важните категории в популярните годишни награди на Спешъл Олимпикс е именно категорията „Доброволец на годината“. „Наградите „ПроСпорт“ бяха създадени, за да отличим добрите практики в развитието и подкрепата на социалния спорт в България. И с благодарност мога да кажа, че тази година имахме изключително силни номинации за всяка от 10-те категории. Чрез тези награди искаме да благодарим публично на хората и организациите, които извършват тази благородна работа“, коментира Диана Банчева.

За да осигури възможности за спортуване за хората с интелектуални затрудения, Спешъл Олимпикс България търси партньорство с федерациите. Така организацията вече е успяла да намери подкрепа за 27 вида спорт. „Търсим партньорството на федерациите, които чрез клубовете във всеки спорт да правят тренировки и за хора с интелектуални затруднения. Затова апелираме към управляващите за подкрепа към тези федерации, които чрез своите правила дават възможност за спортуване на деца и възрастни със специални потребности“, призовава програмният координатор на Спешъл Олимпикс България.

„Нашата мисия е хората с интелектуални затруднения да бъдат част от обществото. А това няма как да се получи, ако ги поставим на специални места и ги отделим в специални спортни клубове. Тогава те отново ще са капсулирани в своята общност. А ние искаме те да бъдат сред нас, да работят с нас, да спортуват с нас, така че всички да видят техните умения и възможности, които са завидни“, казва Диана Банчева.

Съвместна баскетболна тренировка, организирана от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Хасково, на ученици от 4 „А“ клас на ОУ „Шандор Петьофи“, ОУ „Св. Иван Рилски“ и баскетболен клуб гр. Хасково по повод Европейска баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2021 (27.11-06.12.2021)

Именно такава е стратегията на Спешъл Олимпикс България – да осигурява възможности за спорт в редовите клубове, така че атлетите на движението да участват в отбори рамо до рамо с останалите спортисти„Това е най-добрият начин за приобщаването на тези хора, което е нашата цел. Затова бихме се радвали държавата да отделя средства за спортните федерации, които работят с нашите атлети“, посочва програмният директор на Спешъл Олимпикс.

Най-активните федерации, които партнират на движението, са тези по конна езда, тенис, лека атлетика, вдигане на тежести, баскетбол, ски. През последните години те помагат изключително много на Спешъл Олимпикс, като предоставят и базите си за тренировки на атлетите. Наскоро стартира и програма по фигурно пързаляне, и за пръв път България ще има има кънкьори на зимните игри в Казан през 2023 г.

Обединеният отбор на Спешъл Олимпикс България по баскетбол по време на участие в пето издание на FIBA Open 3х3, проведено в Мие, Швейцария, 15-16 юни 2019. На снимката: трима атлети с интелектуални затруднения – Лъчезар Стоянов, Иван Драгански и Димитър Аризанов – играчи на специалния отбор по баскетбол на БК „Академик-Бултекс 99“, гр. Пловдив и техните партьнори Михаил Гавазов – от БК „Славия“ и най-млад участник в специалния турнир на ФИБА, и Иван Иванов – студент специалност „Баскетбол“ в Национална спортна академия „Васил Левски“. Ръководител на делегацията и треньор на отбора е доц. Мариана Борукова.

„Това е огромен успех!“, радва се Диана. И с основание, защото фигурното пързаляне е сложен технически спорт и за хора с интелектуални затруднения е изключително предизвикателство. „Там, на пързалката, виждаш тържеството на човешкия дух! Възхищаваме се на елитните спортисти по олимпиадите, но това, което правят атлетите на Спешъл Олимпикс, предизвиква не по-малко адмирации“, не крие възхищението си Диана Банчева.
Успехите на специалните атлети са още една причина да се търси държавна подкрепа за спортните клубове, работещи с тях. Последното звездно участие на българския отбор на Спешъл Олимпикс беше на летните световни игри през 2019 г. в Абу Даби. „На тази световна сцена виждаш силата на човешкия дух! Виждаш истинската способност на човек да се зарадва от постиженията си! Това е и най-силната мотивация за нас да даваме времето, труда си, емоцията си, за да може всичко това да се случва“, коментира развълнувано Диана Банчева.
Тя, както и колегите й, работят в Спешъл Олимпикс на доброволен принцип, а професионалната им кариера е в други сфери. Самата Диана от 17 години е част от екипа на програма „Достъп до информация“. „Там също работя за кауза, но тя е по-различна, макар че и до днес има много предизвикателства в тази сфера“, казва Диана.
Със съпруга си, освен че работят за каузи, имат и консултантски бизнес, чрез който също подкрепят Спешъл Олимпикс. Такова е и семейството на инж. Храбър Натов, председател на управителния съвет на Спешъл Олимпикс България. Цялата фамилия на инж. Натов е посветена на каузата на движението. „В Спешъл Олимпикс човешката мисия е тази, която ни движи“, казват доброволците на организацията.

За да осъществяват своята дейност, те постоянно търсят частни донори – фирми и граждани. Така успяват да покрият разходите за пътуванията на отборите за световните игри, защото пътните разноски са сериозни суми.

На предстоящите летни игри в Берлин през 2023 г. България за пръв път ще има баскетболен отбор от 11 човека.
 Освен това страната за пръв път ще участва в демонстрационен турнир по хокей на трева. Голям успех е и участието в демонстрационно състезание по гребане, за което българските атлети са избрани след подбор. „Така че ще пратим много хора!“, радва се Диана Банчева. А на втори план се очаква да бъдат намерени спонсори за пътуването на големия български отбор.
Предстоят и Световните зимни игри в Казан (2023). Там Спешъл Олимпикс България ще се представлява от делегация от 14 атлети, които ще се състезават в 4 спортa – алпийски ски (2 мъже и 2 жени), ски бягане (2 мъже и 2 жени), бягане със снегоходки (2 мъже и 2 жени) и за пръв път – във фигурно пързаляне (1 мъж и 1 жена). „Участието на нашите атлети с интелектуални затруднения на състезание заедно с такива без затруднения е голям успех за мисията на приобщаване в България“, подчертава д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България на националното състезание през декември, когато атлетите фигуристи излязоха за пръв път на големия лед.

Ангел Махнев, Вяра Янева, Ана Василева и Мариам Тодорова показаха високи резултати на републиканското състезание Ice Peak Trophy – Christmas Edition

Партньорството с общините

Изключително важно за Спешъл Олимпикс България е и партньорството с местните власти, които могат да осигурят възможност за спорт за хората с увреждания в цялата страна. Движението работи активно с няколко „ски общини“ – Смолян, Чепеларе, Банско, както и с Хасково, Бургас. Столична община също има приобщаваща програма за хората със специални потребности.

„В момента тече последната фаза по изготвянето на стратегия за развитието на спорта в рамките на Столична община. Ние сме дали своите препоръки, които са насочени към това да се създаде достъпна среда за хора с увреждания и съответно стимули за клубовете и организациите да развиват свой капацитет за работа с такива хора. Тъй като едно от предизвикателствата е, че треньори и учители не се чувстват подготвени да работят с хора с увреждания“, казва Диана Банчева.

Именно затова подкрепата на местните власти е изключително важна, а препоръките, които движението е направило към Столична община, са в сила за всички останали общини в страната. Важно е да има стимули за местните спортни клубове, за да работят с хора с интелектуални затруднения. Самите клубове се нуждаят от подкрепа, тъй като трябва да подготвят треньорите си за спортисти с увреждания. „Нашите треньори са бивши елитни спортисти, които имат много високи критерии към състезателите, но са и подготвени да работят с нашите атлети. Докато по места спортните клубове нямат такива специалисти и се притесняват да работят с хора с увреждания“, коментира Диана Банчева
За да разпространи мисията си, Спешъл олимпикс от години организира регионални игри по различни спортове – по футбол, народна топка, хокей, баскетбол. За подготовката и провеждането на тези игри през годините движението е получило подкрепа от общо 66 общини.

Обучение по хокей в зала (Floor Hockey) с участието на атлети на Спешъл Олимпикс България и учители по физическо възпитание и треньори от Бургас, София, Сливен и Чепеларе – 10 април 2021, воден от доц. Стефка Джобова, гл. ас Вили Александрова и ас. Ивелина Кирилова – Сектор Адаптирана Физическа Активност – НСА В. Левски.

Сега Спешъл Олимпикс има и специална програма „Млади атлети“ за деца от 2 до 7 години, защото физическата активност в този период е изключително важна за развиването на умения и придобиването на знания за справяне с предизвикателствата в живота.

Коронавирусът се отрази тежко на атлетите

През последните две години пандемията спря много дейности и затвори хората в домовете им. Това се отрази тежко на атлетите на Спешъл Олимпикс, за които спортът не е само физическа дейност, а и начин за общуване. И досега много от хората с интелектуални затруднения не са възстановили тренировките си.
Спешъл Олимпикс България спазва стриктно здравните протоколи и мерките за сигурност, тъй като според едно научно изследване хората с интеректуални затруднения са шест пъти по-застрашени от тежък и фатален край при заболяване от коронавирус, обяснява Диана Банчева. И се притеснява, че пандемията отново доведе до изолацията на много хора и доста тъжни статистики.

Затова Спешъл Олимпикс България стартира много онлайн програми за общуване, за тренировки, за среща между родителите. „В България се опитваме да практикуваме всяко възможно общуване онлайн, но въпреки това не е същото“, коментира Диана. Едно от предизвикателствата у нас са ваксините и ниският процент имунизирани срещу вируса. Организацията Спешъл Олимпикс е категорична по отношение на това, че всички трябва да бъдат ваксинирани и достъпът до международни срещи и състезания е само за напълно ваксинирани участници, подчертава Диана и изтъква, че при такъв висок риск за хората с интелектуални затруднения няма друг начин да се предпазят.

Имунизациите са важни, защото тази година са планирани доста пътувания за атлетите от движението, включително международни. Спешъл Олимпикс България е партньор и по няколко Еразъм проекта, по които са предвидени спортни лагери с участието на елитни спортисти, които винаги действат много мотивиращо на атлетите от движението.

Инж. Храбър Натов: Чрез спорта хората придобиват умения и самочувствие

Инж. Храбър Натов е председател на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс България, един от хората, посветени на каузата на движението, за което работи вече 20 години. Неговият син, който носи същото име, е един от най-изявените атлети на Спешъл Олимпикс.
Натов–младши (42 г.) е шампион от три олимпиади – започва да покорява върховете още през 2007 г. в Шанхай, когато завоюва два златни медала по плуване, след това в Лос Анжелис през 2015 г. има две втори места, печели и през 2019 г.

Натов – младши и инж. Храбър Натова на Летните олимпийски игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби 2019 г.

Хари, както го наричат приятелите, се занимава активно с 5 вида спорт и до пандемията е тренирал всеки ден след работа. Сега заради ограниченията са останали само тренировките по баскетбол и тенис. Не може да ходи на джудо, макар че има оранжев колан, защото това е контактен спорт, ограничил е ездата и плуването.
„Цялото семейство сме на негово разположение, Спешъл Олимпикс се превърна в кауза за цялото семейство. Защото, освен че поддържа физическа форма, спортът води до социализация. Чрез спорта хората с интелектуални затруднения добиват самочувствие и придобиват умения“, казва инж. Храбър Натов. И дава пример как спортът учи атлетите: Те, например, не са запознати какво е това отбор, но чрез тренировките полека-лека разбират как действат отборите.
Инж. Натов се надява, че пандемията ще отшуми, защото липсата на редовни тренировки и състезания се отразява зле на хората с интелектуални затруднения. „Ако не тренират поне два пъти седмично, те започват да забравят наученото и нещата трябва да започнат отначало“, казва инж. Натов.
Огромна е ползата от тези спортни мероприятия и участието в тях на хората с увреждания, категоричен е Храбър Натов. Тренирайки заедно с останалите състезатели, атлетите на Спешъл Олимпик вървят непрекъснато напред и се доближават до елитните спортисти. Затова е толкова важно и участието им в Световните игри, което пък е поредното предизвикателство за организацията.„Сега идва зимната олимпиада в Казан и трябва да се съберат средства за пътуването на 20-тина състезатели. Това е изцяло на доброволни начала и се прави от г-н Христозов и от Диана. И си е истинско предизвикателство, защото става въпрос за огромни суми и за намирането на десетки спонсори“, коментира инж. Натов. Самите олимпиади на Спешъл Олимпикс по нищо не се различават от другата олимпиада. Специалните игри съборат хиляди състезатели и отбори, става въпрос за огромни мащаби и за страхотна организация, обяснява Храбър Натов.

Виктор, който вярва, че всичко ще се нареди

Виктор Христов (40 г.) е още един от медалистите на Спешъл Олимпикс България. Той е и служител в организацията, а след работа ходи на тренировки по баскетбол и по конна езда, от която има три олимпийски медала.
„Хубаво е да се тренира, спортът ми помага да бъда по-здрав и по-силен физически. Когато човек тренира, се чувства по-добре, иначе отслабва“, казва Виктор, с когото говорим онлайн.

Виктор Христов на прием в президенството (заедно със съотборниците си) след Лятната олимпиада Спешъл Олимпикс в Абу Даби през 2019 г. Снимка: Лиана Панделиева

Сега обаче той е спрял тренировките, защото все още се притеснява и от коронавируса, и от ваксините. Играе баскетбол на коша пред входа и очаква с нетърпение да се възстановят тренировките. „Липсва ми баскетболът, но нека мине всичко, за да можем пак да тренираме“, пожелава си Виктор.
От последната олимпиада в Дубай през 2019 г. той има три медала по конна езда – два бронзови и един сребърен, и много се гордее с тях. „Всеки трябва да се качи на кон, защото на коня се чувстваш много добре“, обяснява Виктор. Въпреки, че сега е прекратил тренировките, той си мечтае за състезания и твърди, че е готов за тях.

А за спорта и за движението Спешъл Олимпик, Виктор казва, че са го научили на човечност и съпричастност. „Когато човек има нужда от помощ, трябва да му помагаш с каквото можеш, не да го гледаш как страда и какво му се случва. Трябва да му помагаш с каквото можеш!“, повтаря Виктор. И е убеден: Всичко ще се нареди! Само да сме здрави!

Текстът е част от съдържанието на www.ngobg.info
Информационен портал за неправителствените организации в България. Снимки: Спешъл Олимпикс

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“