ТЕЦ-ът на Доган е глобен с над 2 млн. лв. заради неосигурен студен резерв

Без да е ясно дали може да ги изпълни, през м.г. ТЕЦ „Варна“ спечели търгове за над 27 млн. лв.

ТЕЦ „Варна“ стана собственост на Ахмед Доган през 2015 г.
Снимка: „За истината“

На ТЕЦ „Варна“, чийто собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган е била наложена глоба в размер на над 2 млн. лв. Това съобщава в днешния си брой изданието „Капитал“. Санкцията е наложена от държавния Електроенергиен системен оператор след като са били установени разминавания във времето, в което според официалните данни на дружеството мощностите на централата са били привеждани в действие, за да осигуряват т.нар. „студен резерв“.

Оказва се, че централата не е осигурявала зададените от Електроенергиен системен оператор мощности, тъй като се налагали сериозни ремонти, съобщава още „Капитал“. Обществените поръчки за ремонтите обаче били спрени, защото „Булгартрансгаз“ не можел да осигури в рамките на 2019 г. необходимите количества газ за работата на енергоблоковете.

Електроенергиен системен оператор е упражнил контрол на работата на съоръженията на ТЕЦ „Варна“ чрез средствата за търговско измерване и за телеуправление и телекомуникация в реално време. Така е станало ясно, че централата не поддържа в запас необходимите мощности.

Без да е ясно дали може да ги изпълни, през м.г. ТЕЦ „Варна“ спечели търгове за студен резерв на стойност над 27 млн. лв. Въпреки наложената глоба, ремонт на проблемната мощност ще бъде извършен най-рано през 2020 г. До тогава, според публикацията на „Капитал“, държавата ще продължи да плаще за нещо, което може и да не получи.

Изданието припомня също, че ТЕЦ „Варна“ спря работа в началото на 2015 г. Оттогава в нея не са правени никакви профилактики или ремонти.

През юни се очаква да бъдат проведени новите търгове за предоставяне на т. нар. студен резерв за следващата една година. В тях ТЕЦ „Варна“ ще може да участва пълноправно въпреки отложения ремонт на общностите й.

Axмeд Дoгaн, който е Πoчeтният пpeдceдaтeл нa ДΠC, стана мaжopитapен coбcтвeник на TEЦ „Bapнa“ през миналата есен, когато придоби компанията „Cигдa“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам