BG | EN

ТЕЦ-ът на Доган е глобен с над 2 млн. лв. заради неосигурен студен резерв

Без да е ясно дали може да ги изпълни, през м.г. ТЕЦ „Варна“ спечели търгове за над 27 млн. лв.

ТЕЦ „Варна“ стана собственост на Ахмед Доган през 2015 г.
Снимка: „За истината“

На ТЕЦ „Варна“, чийто собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган е била наложена глоба в размер на над 2 млн. лв. Това съобщава в днешния си брой изданието „Капитал“. Санкцията е наложена от държавния Електроенергиен системен оператор след като са били установени разминавания във времето, в което според официалните данни на дружеството мощностите на централата са били привеждани в действие, за да осигуряват т.нар. „студен резерв“.

Оказва се, че централата не е осигурявала зададените от Електроенергиен системен оператор мощности, тъй като се налагали сериозни ремонти, съобщава още „Капитал“. Обществените поръчки за ремонтите обаче били спрени, защото „Булгартрансгаз“ не можел да осигури в рамките на 2019 г. необходимите количества газ за работата на енергоблоковете.

Електроенергиен системен оператор е упражнил контрол на работата на съоръженията на ТЕЦ „Варна“ чрез средствата за търговско измерване и за телеуправление и телекомуникация в реално време. Така е станало ясно, че централата не поддържа в запас необходимите мощности.

Без да е ясно дали може да ги изпълни, през м.г. ТЕЦ „Варна“ спечели търгове за студен резерв на стойност над 27 млн. лв. Въпреки наложената глоба, ремонт на проблемната мощност ще бъде извършен най-рано през 2020 г. До тогава, според публикацията на „Капитал“, държавата ще продължи да плаще за нещо, което може и да не получи.

Изданието припомня също, че ТЕЦ „Варна“ спря работа в началото на 2015 г. Оттогава в нея не са правени никакви профилактики или ремонти.

През юни се очаква да бъдат проведени новите търгове за предоставяне на т. нар. студен резерв за следващата една година. В тях ТЕЦ „Варна“ ще може да участва пълноправно въпреки отложения ремонт на общностите й.

Axмeд Дoгaн, който е Πoчeтният пpeдceдaтeл нa ДΠC, стана мaжopитapен coбcтвeник на TEЦ „Bapнa“ през миналата есен, когато придоби компанията „Cигдa“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Платеното паркиране в Балчик става 2 лв. на час

Цената за платено паркиране в Балчик се променя от 1 на 2 лева на час и ще важи от 9 до 20 часа в периода април - септември.

Условна присъда за фиктивно назначени работници по европрограма в Шуменско

Апелативният съд във Варна потвърди присъда за деклариране на неверни данни за фиктивно наети работници с цел финансиране от еврофондове в Шуменско.

Изнизали се през друг вход – как реагираха общинарите в Асеновград на протеста на местни жители

Близо 100 души протестираха повече от два часа вчера в дъжда, пред сградата на общината в Асеновград срещу откриването на кариера за добив на мрамор в землището на село Горнослав.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.