ТЕЦ „Бобов дол“ може да спре горенето на забранени отпадъци

ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: принтскрийн NOVA TV

С писмо до главния прокурор Иван Гешев ръководството на  ТЕЦ „Бобов дол“ е декларирало намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци. Това става след проверка, възложена от Върховната административна прокуратура на министъра на околната среда и водите.

Проверката е възложена заради възможни неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

Във върховната прокуратура е получен доклад, в който пише, че със заповед на министъра на околната среда и водите, експерти от Регионалните звена по околната среда и водите в Перник, Враца, София и Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на ТЕЦ „Бобов дол“. Проверявано е изпълнението на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

При проверката са били констатирани нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство, посочват от прокуратурата.

От там цитират доклада, в който е било посочено, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

В резултат на това изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ е декларирал намерение нарушенията да бъдат отстранени в кратки срокове, съобщиха още от държавното обвинение.

ТЕЦ „Бобов дол“, където досега са установени около 15 случая на заразени с коронавирус, отново работи, след като е бил спрян за 12 часа, за да се направи дезинфекция на цеха с огнището на заразата, съобщава Радио Благоевград.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам