BG | EN

Под надзора на Европейската прокуратура е започнала проверка на електроцентрали, свързвани с Ковачки

ТЕЦ „Брикел“ на 10.10.2022 г. Снимката ни е изпратена от граждани на Гълъбово

Мащабна акция проведе Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) под надзора на Европейската прокуратура в цялата страна.

Антимафиотите са влезли в ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“, както и в топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. Част от тях са собственост на бизнесмена Христо Ковачки, други свързват с него в качеството му на консултант.

Припомняме, че миналата година бившият премиер Кирил Петков поиска ГДБОП да му предостави информация дали енергийният олигарх е собственик на ТЕЦ „Брикел“. Това стана след внезапна проверка в централа на Кирил Петков и Борислав Сандов заедно с представители на различни институции, които контролират дейността на дружеството и качеството на въздуха в Гълъбово. Пред журналисти ръководството на ТЕЦ „Брикел“ днес е отказало информация за проверката на службите.

Утре е поредното заседание в Административния съд в Стара Загора по делото, което ТЕЦ“Брикел“ води срещу заповедта на директорката на РИОСВ Дияна Искрева за затваряне на централата. Пред „За истината“ тя съобщи, че на заседанието, за което са предвидени 15 минути, вещите лица ще поискат нова информация от екоинспекцията, необходима им за изготвянето на експертизи. Така делото може да се протака с години, коментират юристи.

През май м.г. правителството одобри 35 млн. лева в бюджета на Министерството на околната среда и водите(МОСВ), с които да бъде изплатено обезщетение на ТЕЦ „Брикел“. То бе присъдено след дълги съдебни дела заради отказ от страна на МОСВ за отпускане на безплатни квоти  на дружеството, свързвано с Христо Ковачки за емисии на парникови газове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините