BG | EN

Теренът при горялото депо с отпадъци под АМ „Струма“ бе почистен повече от година след пожара

принтскрийн БНТ, архив

Теренът при горялото депо с отпадъци под АМ „Струма“ при Дупница, където пожарът в средата на август миналата година повреди сериозно виадукта на магистралата, вече е почистен, предаде кореспондентът на БНР в Кюстендил, като се позовава на РИОСВ и общината. Почистени са над 5 хил. куб. метра отпадъци.

Около 5,5 хил. куб. метра отпадъци не се чистеха повече от година в очакване на съдебни решения по спора между Общината в Дупница и фирмата собственик на депото „Феникс –Дупница“ за това чии са отпадъците.

През август т.г. компанията „Тева“ и „Балканфарма“-Дупница са започнали почистване, като отпадъците – които са основно от фармацевтичното производство на завода на компанията в града, са били транспортирани до депото в Костинброд, а дружеството го финансира.

Почистване прави и общината, уверил говорителят Христо Апостолов.

Пожарът в депото за отпадъци стана на 13 август миналата година. Вследствие на пожара виадуктът беше повреден сериозно, а разходите за възстановяването му бяха обявена на около 1,8 млн. лева. В деня след пожара общинска комисия констатирала, че на площадката  – върху два държавни и един общински терен, има хиляди тонове непочистен боклук – опаковки и блистери от фармацевтичния комбинат в Дупница.

След пожара Агенция „Пътна инфраструктура“ почисти под магистралата, но огромната част отпадъци в непосредствена близост остана повече от година. Сега са останали са малка част, които ще бъдат допочистени.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините