BG | EN

Телефон и голямо количество храна са намерени в спалното на Миню Стайков и Митьо-Очите

Снимка: пресцентър – прокуратура

Прокуратурата е поискала от министъра на правосъдието да предприеме на мерки за решаване на „системния проблем с наличие на забранени и неразрешени предмети в местата за лишаване от свобода и арестни помещения“ след извършена проверка в болницата към Софийския затвор.

Това се съобща в информация до медиите на прокуратурата от днес. Според данните за резултатите от проверката, в помещение „Реанимация“, където са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков, са били намерени и иззети 59 броя CD, 1 карта за цифрова телевизия и 1 разтегателен колан. При извършения личен обиск на Желязков е намерен 1 мобилен телефон марка „IPHONE“, който Желязков лично извадил от колана на кръста си и ударил в земята, за да го унищожи, пояснават от прокуратурата.

Установено е било още, че в спалното помещение, в което са настанени Димитър Желязков и Миню Стайков – и двамата с наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража“, се държат голямо количество хранителни продукти: десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество шоколади, вафли десерти, множество хранителни продукти – колбаси, плодове, олио, и други малотрайни продукти. Към момента на извършване на претърсването Миню Стайков вече е бил обявил гладна стачка, се разбира още от съобщението.

В помещението са били намерени медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти, сочат данните на държавното обвинение.

При личен обиск на затворника Румен Янакиев е бил намерен мобилен телефон „SAMSUNG“ с поставена в него SIM карта на мобилен оператор.

В спалното помещение на Янко Ваташки, пък, са били намерени и иззети мобилен телефон „NOKIA“ със SIM карта, машинка за подстригване, зарядно за телефон, 3 вентилатора, една кафемелачка и слушалки.

Пеньо Мангъров държал незаконно в спалното си помещение мобилен телефон „ALKATEL“ и зарядно за него, два USB кабела и адаптор.

Забранените и неразрешени вещи и предмети са били иззети от проверяващите.

Мобилните телефони дават възможност на задържаните под стража за нерегламентирани контакти с трети лица, което от своя страна създава опасност да се влияе на свидетели, както и на нормалния ход на събиране на доказателства по досъдебни производства, посочват от прокуратурата.

 


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините