Телефонни измамници върнаха парите на 9 пострадали възрастни жени от Сливен

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Две ефективни и две условни присъди е постановил Специализираният наказателен съд за четирима телефонни измамници, след като се признали за виновни и върнали до стотинка парите на 9 пострадали възрастни жени от Сливен.

Според информацията, пубкикувана в страницата на прокуратурата, обвиняемите поискали споразумение със Специализираната прокуратура. Двамата организатори на престъпната група Димитър П. и Георги И. приели да изтърпят ефективни наказания, съответно от година и шест месеца и една година, при първоначален общ режим. Другите двама получили условни наказания от 2 години и година и 10 месеца с четиригодишен изпитателен срок. Съдът е приел споразумението с прокуратурата, наложените наказания са окончателни и не подлежат на обжалване и протест.

От пресцентъра на държавното обвинение пояснават, че четиримата осъдени са били обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група, действала на територията на Сливен и Ямбол, която от началото на май 2013 г. до 27 юни 2013 г., в уловията на продължавано престъпление, нанесла чрез измама вреди на възрастни хора за общо 22 928,96 лева, като част от парите са искани и получени в евро.

Най-често измамниците се представяли за лекари и убеждавали пострадалите, че техен близък страда от тежко заболяване и се нуждае от ваксина, или пък е претърпял катастрофа. Исканите от тях суми, за да „помогнат“ на внуци, дъщери и зетьове, варирали от 800 до 7 хил. лева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам