„Такса успех“ взимали по европроекти в икономическото министерство

Илюстративна снимка: Pixabay.com

В Министерството на икономиката са постъпили сигнали за корупционна схема, при която от кандидати за еврофинансиране е искана комисионна наречена „такса успех“. Понякога „таксата“ надхвърляла половината от стойността на проекта. Информацията предстви пред медиите днес новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който преди това беше заместник на икономическия министър.

По думите на Борисов, в схемата за замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисионна между 40 и 60 процента от
стойността на целия проект.
Сигнали за искана „такса успех“ са подали депутати от различни парламентарни групи. Такива са постъпили и от различни региони на страната. ДАНС вече проверява конкретен сигнал.
За „такса успех“, която гарантира получаване на финансиране, са получавани сериозни комисионни: „между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е нещо неприемливо, нереално, недопустимо“, съобщи министърът.

„Наше желание е този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за „такса успех“, да бъде пресечен“, допълни Борисов.
Според изнесената от него информация, най-ниската стойност на проект е между три хиляди и десет хиляди лева.

След среща с премиера е било решено да се създаде работна група за контрол, специален имейл, горещ телефон за сигнали: Телефонният номер е 02 940 74 21,
сигнали могат да се поддават и на signali@mi.government.bg.

Лъчезар Борисов каза, че започва проверка и на инспектората на икономическото министерство.
Към инспектората на министерството ще бъдат включени и представители на работодателските организации, каза още министърът, който преди два дни обяви инициатива за създаване на надзор от страна на работодателски организации върху изразходването на парите от еврофондовете.
До няколко дни се очаква да бъдат представени мерки, свързани със засилване на контрола на вече съществуващи европроекти.

„Взехме решение по нареждане на премиера още утре екипът на Министерство на икономиката да създаде платформа с виртуално попълнени документи, така че бизнесът, който иска да кандидатства, да може да види примерни документи“.
Министърът припомни, че започва ускореното одобряване на внесените вече заявление с проекти за финансиране по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“, по която има 1.1 млрд. лв. и сега те ще бъдат насочени за справяне с последиците от коронавируса. Други 700 млн. лв. от държавната
Българска банка за развитие (ББР) ще бъдат предоставени на фирмите под формата на кредитии и гаранции за кредити (500 млн. лв.) и за безвъзмездна помощ (200 млн. лв.).
Mediapool припомня, обаче, че макар тези антикризисните мерки да бяха представени като нови, новото в тях са само 200-та млн. лева грантове за бизнеса от ББР. Останалите са вече предоставени средства от еврофондовете и обявените още
в началото на извънредната ситуация 500 млн. лв. от държавната банка за заеми и гаранции по кредити.
По-рано тази седмица министърът каза, че ведомството планира да разглежда по 27 хиляди заявления за финансиране на различни проекти по ОПИК, за да могат фирмите да получат дългоочакваните свежи средства.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам