Тайна за 1 млн. лв. – как община Благоевград е купувала медиен комфорт през последните 4 години?

Сред „бенефициентите“, усвоили публичен ресурс срещу положителен имидж на местната администрация е и компания, свързана с „Булгартабак холдинг“

Бившия кмет на Благоевград по време на награждаването му в конкурса на сайта „Кмета.bg“през септември т.г.
Снимка: Община Благоевград

Близо 1 млн. лв. или по около 250 хил. лв. за всяка от последните 4 години е раздала община Благоевград по договори за т. нар. „медийно обслужване“. Това показва информация, която става публична едва след като в кметския кабинет в града влезе Румен Томов (БСП).

Тя е предоставена на местното електронно издание „Благоевград нюз“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Сумата на разходите, с които бившия кмет на града Атанас Камбитов е купувала на практика влияние в медиите бе една от

най-строго пазените тайни

по време на управлението му.

За да затрудни достъпа до тази информация, администрацията на Камбитов създаде в края на 2017 г. общинско дружество „Благоевград фест“. Неговата дейност предвиждаше то да сключва договори за промотиране на различни проекти на общината, но на практика през него минаваха договорите на Камбитов с различни медии.

Анализът на справките, предоставени от администрацията на новия кмет на Благоевград Румен Томов показва, че  определянето на сумите за различни медии,  не е почивало на ясни критерии. Вероятно по тази причина разликата между най-голямата и най-малката от получените суми за 2019 г. е в размер на 22 хил. лв.

През последните три години

парите за медии, раздавани от администрацията на Камбитов са нараствали

с всяка следваща. През 2016 г. те са били малко над 155 хил. лв., през 2017 г. – 167 хил. лв., година по-късно,  през 2018 г. близо 279 хил. лв., като 200 хил. лв. от тях са минали през вече учреденото по това време „Благоевград фест“.

През изборната 2019 г. обаче, сумата , с която местната администрация в Благоевград е купувала благоразположението на медиите и положителния си имидж е вече рекордна – 362 хил. лв.

Дружество „Благоевград Фест“

е учредено в края на 2017 г. и от началото на 2018 г. до края на май 2019 г. общината е сключила три договора без да е ясно дали то има техническия и кадрови потенциал за изпълнението на дейности по публичността на местната администрация или ще разчита на частни медии като подизпълнители. С този трик общината е избягвала влизането в директни договорни отношения с медиите, както и задължението си да организира обществени поръчки, когато това е било наложително.

Първенец в усвояването на публичен ресурс

срещу медийни услуги и в Благоевград, както в почти всички областни градове в страната е дружеството „Фокус-нунти“, собственик на информационната агенция „Фокус“ и едноименната радиостанция. През 2019 г. то е сключило три договора с „Благоевград фест“ на обща стойност 41,3 хил. лв. От тях 18 хил. лв. са за „Промотиране на музикален фестивал Франкофоли“. Останалите два договора на стойност 19 хил. лв. и 4320 лв. са съответно за „интервюта,репортажи, анкети и съобщения в регионален ефир на радио „Фокус““ и за „предоставяне на уеб мониторинг“.

Друга национална радиоверига с регионална програма – „Дарик“ е получило само 1440 лв. по договор със срок на изпълнение 10 месеца.
Малко над 2 хил. лв. е получил и местния клон на Националното радио.

Логика няма

и в разпределянето на публични слудства за услугите на различни печатни издания.

Местният ежедневник „Струма“ има договор с Община Благоевград на стойност 28.3 хил. лв. за срок от 12 месеца. А регионалния седмичник „Топ преса“ – за около 12 хил. лв. за същия период, като в този договор попадат и няколко сайта, които медийната група поддържа. Вестник „168 часа“ е получил 6 хил. лв. за 10 месеца, а „Труд“ 12 хил. лв. за 12 месеца.

За телевизионни изяви на членове на местната администрация и отразяване на дейността й, Нова телевизия е получила

29.3 хил. лв. за 2 месеца,

а местната телевизия „Дартс“, 12 хил. лв. за 12 месеца.

Очаквано най-интересното и най-голямо перо се оказват онлайн медиите, които са работили с община Благоевград.

Шампион през 2018 г. е бил сайтът Kmeta.bg

с 24 хил. лв., а за 2019 г. сайтът Struma.com със сумата от 24 .4 хил. лв. за 12 месеца, или малко над 2хил. лв. на месец.

Интересното съвпадение в случая е, че на 18 септември т.г. – в навечерието на местните избори Kmeta.bg организира церемония по раздаването на годишните си награди. На нея Камбитов, който по това време вече беше кандидат за пореден мандат бе отличен с наградата в категория „Социална община“. Събитието е отразено

„цветно и широкоекранно“

от другия „бенефициент“ при усвояването на общинско финансиране – сайтът на „Агенция Фокус“.

Далеч по-ниски суми за 2018 г. от вече споменатите са получили БТА и сайтът „Пирин News“. Те са съответно 1224 лв. 2880 лв.

Дружеството “Кауза про“ е усвоило през 2018 г. 36 хи лв. за „Подкрепа и консултации за активности в интернет и социални мрежи за популяризиране на дейностите на община Благоевград“.

През 2019 г. отново със същото дружество са сключени още 2 договора, на стойност близо 46 хил. лв., съответно за „Излъчване на събития по заявка на възложителя (администрацията на Атанас Камбитов) към посочена Фейсбук група – 8 броя“ и за „3 минутен филм, отразяващ церемонията по откриване на обновения площад „Г. Измирлиев“.

Зад “Кауза про“ има интересна история.

Едноличното дружество е създадено през юни 2016 г. от Биляна Дякова. Тя е член на Съвета на директорите на акционерното дружество „Пловдив – Юрий Гагарин – БТ“, собственост на „Булгартабак холдинг“ Министерството на икономиката.

Дякова е и бивш главен секретар на Министерството на държавната администрация и административната реформа, в периода, в който то е оглавявано от Николай Василев, вицепремиер в кабинета „Сакскобургготск“.

Пълният списък със сключените договори на община Благоевград, за информационно обслужване, за периода 2016-2019 година, можете да видите тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам