„Тайната бърлога“ на Борисов – защо елитно горско стопанство с години е работило на огромна загуба

Ловната хижа „Паламара“
Снимка: Дияна Желязкова

„Тайната бърлога на Бойко Борисов – ловно стопанство Паламара“ – под това заглавие съпредседателят на Зелените и депутат от ДБ Владислав Панев публикува видео от ловната резиденция край шуменското село Венец, известна като неофициалният център на властта.

Панев влезе в Паламара заедно с директора на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев и обяви, че е превзел една от последните „феодални крепости“.

Видео от ловната хижа „Паламара“ – тук

Инспекцията показа любопитни факти за едно от най-елитните ловни стопанства у нас, популярно с трофеите от благородни елени и лова на дивя свиня. Проверяващите обаче установиха, че „през последните 10 години е допуснато разпиляване на държавната собственост и ограничаване на стопанската самоинициатива, довели до съществено намаляване на приходите от ловен туризъм в едно от най-елитните ловни стопанства в България, където загубите са близо 90 процента“.

През тези 10 последни години Паламара беше непристъпна за обикновените данъкоплатци, въпреки че е държавна собственост, оплакваха се местните хора. Достъпът до едноименната държавна резиденция минава през бариера и жива охрана, които не допускаха вътре хора без специална покана. Дори Мая Манолова не успя да влезе в ловния дом миналата есен, когато се опита да се срещне с Бойко Борисов.

Директора на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев (в дясно) и депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев
Снимка: Дияна Желязкова

„Паламара беше предпочитано място за лов и почивка на бившия премиер, именно тук той „раздаваше порциите“, заяви доскорошният активист от ГЕРБ Гюнай Исмаил. „Сядаше с една пура на диванчето в тая червената зала, вдигаше крака на масата и приемаше тези, които е извикал или които са дошли да му се молят за нещо. Те седяха до него на дългия диван – кметове, депутати, шефове на държавни инситуции. И той им казваше: тебе ще те оставя, тебе те махам“, обяснява Исмаил, който е присъствал на някои от срещите.

Как се управляваше Паламара

Паламара от 12 години се управлява от фирмата на бащата на Валентин Златев „Тера турс сервиз“ чрез договор за съвместна дейност с държавното ловно стопанство. Домакин на резиденцията през цялото време беше бившият ДПС-активист и сегашен виден член на ГЕРБ Бейзат Яхя, който до 2019 г. беше най-силният човек на Доган в Делиормана, но в същото време е изключително близък и с Бойко Борисов. Именно той превеждаше при последната среща на Борисов с турския президент Ердоган. Още през 2011 г., когато е всесилен лидер на ДПС в региона, Яхя беше назначен за председател на борда на Североизточното държавно предприятие и остана на тази длъжност до това лято, управлявайки стотици горски служители и хиляди декари земи и гори в няколко области.

Как цяло село в Делиормана гласува с преференции за един кандидат и кой беше той – тук

Заради пълната власт на Яхя над Паламара всички бяха с убеждението, че фирмата на Златев издържа изцяло ловното стопанство. Истината се оказа съвсем различна. „Оказа се, че ловното стопанство, т.е държавата, е давало 80 % от издръжката, а частната фирма – само 20 %. Но с тези 20 % тя е управлявала Паламара“, коментира след проверката шефът на ИАГ Александър Дунчев.

„Залата на порциите“ в ловното стопанство „Паламара“
Снимка: Дияна Желязкова

В цифри това изглежда така: стопанството дава годишно 720 000 лв. за издръжката на Паламара, а частната фирма – само 150 000 лв. Резултатът от тази почти едномилионна инвестиция обаче е плачевен – приходите от ловната дейност са едва 100 000 лв., установи проверката на ИАГ. „Значи, вкарваме един милион и си връщаме само 100 хиляди“, недоумява Александър Дунчев. И поставя големия възпрос – защо едно от най-елитните ловни стопанства у нас е на такава огромна загуба?

Защо държавното стопанство е на такава огромна загуба?

Новият шеф на Паламара Гюнай Кадиров, назначен на тази длъжност преди два месеца, обяснява, че големият проблем на стопанството е „ниското ползване“. Тук по документи през последните години има само по няколко отстреляни елени, т.е. почти не се организира ловен туризъм, който е носел основинте приходи на стопанството. В същото време огромните инвестиции са отишли именно за опазване и увеличаване на дивеча в района, обясняват горските служители.

„Тогава кой се възползва от увеличените дивечови запаси?“, попита с основание шефът на ИАГ. И почули мъгляви обяснения, че елените мигрирали и били ловувани от съседни дружинки, които обаче не плащали такси за отстрела. На територията на Паламара са обособени и 4 частни стопанства, които са оградени и дивечът не би трябвало да се смесва. „На практика голяма част от „държавните“ елени изчезват и реални приходи за държавата няма, въпреки вложените огромни инвестиции“, установи Александър Дунчев.

Защо автор на „За истината“ бе оклеветен от „златната флейта“ на ДПС и ГЕРБ (видео)тук

Той видя много проблеми и в договора за съвместна дейност между стопанството и частната фирма „Тера Тур Сервиз“, сключен през далечната 2009 г. Споразумението е за 15 години, после към него е направен анекс и в крайна сметка проверяващите не успяха да разберат коя страна какво дава и какво получава.

Как се правят частни резиденции в държавната гора

„Вижда се как едно се договаря, а съвсем друго са прави. Ловното стопанство вкарва много повече пари от договорените за ремонт и поддържане на ловните бази, а после виждаме, че тези ловни бази една по една изчезват“, коментира Дунчев. Пример е приватизираният ловен дом Дъбрава, известен като „Царската база“, защото тук е ловувал Борис Трети. Царската резиденция, разположена в държавни гори е продадена преди две години на фирма, за която местните твърдят, че е свързана с Бейзат Яхя.

Басейнъ в СПА центъра на ловната хижа
Снимка: Дияна Желязкова

Въпросът е дали е било редно да се приватизират всички тези ловни съоръжения, след като в момента в тях се настаняват клиенти на държавното стопанство, посочи шефът на ИАГ и коментира: Това означава, че държавата губи част от приходите и те отиват към трети страни, които в момента се възползват от перфектната позиция на тази база.

Според Дунчев, този модел на управление на ловните стопанства трябва да бъде променен. Оттук нататък трябва да се създадат правила, за да защитим интересите и на двете страни, а не само на частните фирми, категоричен е шефът на ИАГ. И подчерта, че сега се преплитат много интереси, а за контролните органи е изключително трудно да проверяват и да доказват обективността на взетите решения.

„Не може да вкарваме годишно по 1 милион държавни пари за дивеча, а да не знаем дали този дивеч се използва в интерес на държавата или на частната страна. В Паламара се използва изключително малка част от дивечовите запаси за ловен туризъм, което са огромни пропуснати приходи“, коментира Александър Дунчев.

„Чуждо тяло“- как дезертиралият от ДПС Илтер Бейзатов отново е втори в листата на ГЕРБ за Шумен – тук

Това повдига и въпроса дали данъкоплатците трябва да плащат за удоволствието на ловните дружинки да стрелят по дивеча. „Трябва да отчитаме и интереса на външните хора, които не са ловци, а плащат през данъците си за подобряването на дивеча. И там трябва да има промени, защото сметката я плащат данъкоплатците, но от този дивеч те нищо не виждат“, смята Дунчев. Шефът на ИАГ се надява, че новото ръководство на ловното стопанство ще защити държавния интерес.

Новият директор на Паламара Гюнай Кадиров вече отваря резиденцията за посетители и дори е направил ценоразпис за туристи. Срещу 100 лв. на вечер всеки може да посети ловния дом, където „са се разпределяли порциите в държавата“, както казва Владо Панев във видеото си от Паламара.

Сделки, оргии, феодализъм

„Разказваха ни за сделки, оргии, монопол, феодализъм. Забранен достъп за външни лица в продължение на десетилетие. Домакини са Бейзат Яхя – феодалът на Бойко Борисов за Шуменска област, човекът който му превеждаше на срещата с Ердоган преди месеци, а синът му е депутат от ГЕРБ. Както и Валентин Златев, чиято фирма има сключен договор за съвместно ползване с държавно ловно стопанство Паламара“, разказва Панев във видеото.

Царската ловна хижа „Дъбрава“
Снимка: Дияна Желязкова

Кадрите показват вътрешния басейн и модерния спа център в резиденцията. Вижда се и апартаментът, „в който е отсядал Борисов“ – луксозен апартамент с хол и спалня, през чиито процорци се виждат разхождащи се елени. В съседство е стая с три легла, за охраната, както предполага Панев. „Видяхме разредени гори и луксозна обстановка, далеч от хорските очи и уши. За да не се пречи на комфорта на властта“, коментира Панев.

В друго видео той показва старата административна сграда на ловното стопанство, продадена миналата година за 82 000 лева. Базата е имала и 12 декара двор. Сега стопанството е под наем в центъра на Венец и плаща 6 000 лв. месечно за офисите на 12 служители. „Говори се, че и купувачът на старата сграда, и сегашният наемодател са все фирми на Бейзат Яхя. Местният феодал. Смятайте за каква сделка става въпрос. Купуваш нещо за 82 хил. лева, след това даваш под наем много по-малък офис за 72 хиляди годишно. Избиваш инвестицията за малко повече от година. Но това само върхът на айсберга в Паламара. Дърводобива е голямата схема“, коментира Владислав Панев във Фейсбук.

„Битката е за училищните земи“. Какво остана скрито зад смяната на един училищен директор от Делиормана? – тук

След посещението си в Паламара съпредседателят на Зелените заяви, че „феодализмът в отдалечените райони на България е главна пречка пред развитието на страната“. „Местните жители ни разказаха, че всичко се контролира от един човек – дърводобив (законен или не), обработка на земеделска земя със съответните евросубсидии, администрация. Това диктува ниски доходи за хората и на практика ги гони от региона и страната. После да не се чудим, че сме в демографска катастрофа. Направена е съвсем малка крачка. Тя е символна. Ако искаме да променим България, тези крачки трябва да станат постоянни. Да променим правилата на играта. Тези феодали са се превърнали в такива и заради кражбите на еврофондове. Така че правилата се нуждаят от сериозна корекция и тук, и в Брюксел“, коментира Владислав Панев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам