Тазгодишният международен балетен конкурс във Варна се отлага заради липса на средства

Снимка: Фейсбук профил Nina Lokmad

Организаторите на Международния балетен конкурс – Варна съобщиха, че 29-то издание на конкурса, което трябваше да се проведе от 15 до 30 юли т.г., се отлага и няма да бъде проведено през настоящата година.

Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство, обясниха от фондация „Международен балетен конкурс – Варна“.

Новината съобщи Димитър Димитров, председател на фондацията и син на доц. Емил Димитров – създател и двигател на първото в света професионално балетно състезание. Балетната Олимпиада е единственото състезание, което се провежда на открита сцена – варненския Летен театър.

В съобщението си организаторите на балетния конкурс пропомнят, че от създаването му през 1964 г. на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници – балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и отличия над 350 танцьори от 32 страни. Най-ярките звезди на световния балет през последните шест десетилетия са лауреати на Варненската балетна Олимпиада.

Международният балетен конкурс във Варна дава и силен тласък на развитието и на българския балет. Той е единствена възможност от толкова висок клас за нашите артисти, педагози и хореографи да обменят умения и талант с най-добрите от цял свят, посочват от фондацията.

Близо 30 години тя се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание – набира средства за неговото реализиране единствено благодарение на своите спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина. Конкурсът традиционно се подкрепя финансово основно от Община Варна, а също и от Министерството на културата, което се грижи за наградния фонд. Но приносът на Общината и Министерството не е достатъчен за провеждането на конкурса, споделят организаторите.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата“, казва председателят на фондацията Димитър Димитров.

„За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година. Съветът на дарителите на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ благодари на всички почитатели и приятели на конкурса, на всички медии от България и чужбина, които десетилетия наред отразяват постиженията на лауреатите от Варна. „Благодарим на всички за интереса към конкурса и към балетното изкуство, разчитаме на вашето разбиране и оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна Олимпиада“ – завършва председателят на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“ Димитър Димитров.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам