BG | EN

С F-16 България ще намали зависимостта си от Русия в отбраната

Снимка: Скрийншот bTV

Със закупуването на изтребители от такъв високоспособен съвременен модел на F-16 България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руски военни съоръжения и ще допринесе за укрепване на регионалната и националната си сигурност. Това обяви на пресконференция днес Джъстин Фридман, заместник-ръководител на посолството на на САЩ в България. Джим Робинсън от компанията производител заяви, никоя от способностите не е спестена или пропусната и България ще получи четвърто поколение – най-съвременен боен самолет.

Представители на „Локхийд Мартин“ – компанията, производител на самолетите F-16, и на посолството на САЩ в България дадоха пресконференция с подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите и ползите за България от стратегическото партньорство.

Сделката за закупуването на новите самолети беше одобрена от парламента преди две седмици. 

Ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България, е посочил днес Джим Робинсън – директор на „Международно бизнес развитие за F16“ в „Локхийд Мартин“. Това ще включва електрическите компоненти, авиониката и въоръжението. И това може да се прави във военния завод „Авионамс“, пояснява той. Работа с българската индустрия и БАН пък ще има за развитие на дронове. 

С Военновъздушното училище ще се работи за тренировката на военните пилоти. Очаква се това да включва не само оборудването, но и учебните програми, разработването на нови симулатори. 

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че се правят компромиси с оборудването и обучението, Джъстин Фридман казва: „Пакетът отговаря на нужните на България за мисиите, които тя изпълнява.“

Според Джим Робинсън, никоя от способностите не е спестена или пропусната и България ще получи четвърто поколение боен самолет. Попитан дали изтребителите ще бъдат оборудвани с т.нар. умни бомби, той допълва: „Частта от пакета по отношение на въоръженията не попада в обхвата на нашия допуск до информация. Но като производител мога да кажа, че F-16 може да носи всякакъв вид въоръжения.“

Заместник-ръководителят на посолството на САЩ Джъстин Фридман очаква парите по сделката да са скоро по сметката на Федералния резерв. Според офертата, която е валидна до 5 септември, страната ни трябва да преведе 1.256 млрд. долара. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат между 46 и 60 млн. долара, което би намалило цената.

Производството на първия самолет F-16 ще бъде завършено през декември 2022 г. Той ще бъде доставен, за да могат да се запознаят българските техници и авиоинженери. Така през 2023 г., когато по договор България трябва да получи първите шест самолета, ще може да се работи с тях още от първия ден. Последните два ще бъдат в САЩ за обучение и ще бъдат доставени до 2024 г. Дотогава България ще продължи да разчита на МиГ-29, чиято поддръжка минава през Русия.

От 2021 г. до 2023 г. ще се поведат обучения по програми за пилоти, техници и команден състав.

На въпрос колко по-евтино ще бъде евентуалното закупуване на още осем изтребителя Джим Робинсън отговаря: „Значително.“ тъй като в цената няма да влизат оборудване, въоръжения, поддръжка и обучение, които вече ще са купени.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините