BG | EN

С 9% по-висока ще е такса смет от 2018 г. в Севлиево

Снимка: pixels.com

С почти 9% по-висока такса смет ще плащат гражданите на Севлиево от догодина Това е предложил кметът на града Иван Иванов. Мотивите му за повишението са по-високата минимална работна заплата и по-високите отчисления за депониране на отпадъци – от 40 лв. на тон за 2017 г. на 45 лв. за 2018 г.

Ако предложението бъде прието, това ще означава, че само за две години таксата за събиране и извозване на боклука в Севлиево е нараснала с 19%, след като в началото на 2017 г. бе увеличена с 10 на сто.

Сериозно увеличена такса смет

ще плаща и бизнеса в града, но в този случай има възможност за избор. Юридическите лица ще могат да бъдат облагани на база данъчна оценка на имотите им или според броя на използваните контейнери.

Практиката досега сочи, че собствениците на фирми избират да плащат за брой съдове за смет, тъй като повечето от промишлените сгради в града са нови и имат висока данъчна оценка.

Таксата, която от общината предлага за ползването на един контейнер от дружество е с 500 лв. по-висока от дължимата за текущата година –

от 3 014 лв. на 3 517 лв. за 2018 г.

Съобщението за по-високата такса смет е публикувано на сайта на Община Севлиево на 1 ноември. До 2 декември гражданите и юридическите лица могат да правят възражения и предложения по него.

„С договор от септември 2008 г. събирането и извозването на сметта в Севлиево се извършва от регистрираното в Димитровград дружество „Нео Титан“, в което от 2014 г. съдружник е „Еко Традекс Груп“. Името на компанията нашумя покрай

скандала с роднински назначения в Хасково и депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Компанията бе класирана от сайта Медиапул в топ три на фирмите, спечелили най-много обществени поръчки по програмата за саниране. През 2016 г. и 2017 г. само в община Севлиево то е спечелило поръчки за близо 8, 4 млн.лв. без ДДС за работа по проекти, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. Компанията спечели и поръчката за зимно поддържане на пътищата в общината, заедно със севлиевската „Инфрастроежи“.

В началото на 2016 г. дружеството по закона за задълженията и договорите „Еко Свят 2“ със седалище в Хасково, спечели обществената поръчка за строителство на сепарираща инсталация за битови отпадъци в Севлиево, която трябва да поема боклука на три общини – Севлиево, Дряново и Сухиндол. Управител на дружеството е Величко Минев, а договорът е за 902  хил. лв. с ДДС. В дружеството участват софийската „Реко инженеринг“ и хасковската „Еко Традекс Груп“.

След като инсталацията бе изградена Севлиево обяви процедура за избор на дружество, която да я поддържа и стопанисва. Договорът за тази дейност е подписан с „Еко-Титан Груп“ със седалище в Смолян.

Това дружество също се управлява от Величко Минев,

а в Съвета на директорите освен него влизат Даниел Гаргов и Тенчо Лилянов. Тримата са в Съвета на директорите и на „Еко Традекс Груп“.

Величко Минев влиза в частния бизнеса след като на 5 август 1999 г. подава оставка като шеф на хасковския филиал на „Воинтех“, еднолично дружество на Министерство на отбраната. Малко преди това Емил Димитров (Ревизоро) беше дал пресконференция, на която обвини Минев, че е злоупотребил с 80 млн. лв. от продажбите на гориво, закупено по ниски цени от „Нефтохим“.

Тенчо Лилянов бе задържан през 1999 г. от полицията като участник в канал за контрабанда на цигари през граничния пункт „Ново Село“. Той има съдружия в десетки фирми в Хасково, Димитровград, София, Смолян, Велико Търново и други градове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините