BG | EN

С 3 млн. лева ще ремонтират язовирите в община Хайредин

Снимка: скрийншот Нова ТВ

На извънредно заседание на Министерски съвет по проблемите на област Враца във връзка с покачените нива на язовирите и реките днес е взето решение за отпускане на 3 млн. лв. за язовирите в община Хайредин. В общината беше обявено бедствено положение заради преливащия язовир „Рогозен 1”, а част от населението – евакуирано.


Язовир „Рогозен 1” е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца. Рисковата ситуация на „Рогозен 1“ е преодоляна, обяви след заседанието директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Експерти днес ще направят оглед на язовира и ще издадат предписания за аварийното му укрепване.

В днешното заседание в Министерски съвет, са участвали и областните управители на Враца и на Монтана.

След заседанието, министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че премиерът е възложил да се подготви законопроект за изменения на няколко закона (предимно в Закона за водите), за да бъде дадена възможност на общините в кратък срок да кажат дали могат да управляват язовирите, които са тяхна собственост. В случай, че не могат, язовирите да бъдат прехвърляни за управление и поддръжка към държавата, като се обсъжда преминаването им в съществуваща или изцяло нова структура. Според министъра, към държавата ще преминават само общински язовири. В момента държавни язовири има в Напоителни системи и в НЕК, но те по думите на икономическия министър се управлявали добре.

Междувременно, регионалното издание „Зов нюз“ съобщи, че на пътя Враца – Криводол, заради преовлажняване на почвата, мантинела с дължина 80 м. се е откъртила от пътното платно заедно с асфалта.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините