BG | EN

С 13 нови и 16 „стари“ съветници започва работа новият Общински съвет във Велинград на 13 ноември

сградата на Община Велинград
Община Велинград
Снимка: пресцентър Община Велинград

С вота си на 29 октомври 2023 г. жителите на община Велинград изпратиха в новия Общински съвет 6 партии и 2 местни коалиции и избраха за трети кметски мандат Костадин Коев(ГЕРБ). 

Отново, както и след предходните два местни вота, мнозинство имат „старите“ съветници – такива, които имат по един и повече мандати в Общински съвет – Велинград, сочи анализ на регионалното издание „Темпо„. Съотношението е 13 нови към 16 „стари“ съветници.

За разлика от 2019 г. сега няма избрани и отказали се съветници, а имената им виждате в таблицата по-долу:

списък на избраните общински съветници и преференциите за тях
Изображение: tempo.velingrad.com

Съставът на новия местен парламент е повече от шарен, със силен превес на бизнесмени, служители и роднини на бизнесмени, както и приближени на фактори в общината.

Как се представиха партиите и коалициите във вота за най-важния орган на местното самоуправление?

ГЕРБ – Велинград за пореден път не остави никакво място за съмнение, че партийната структура е добре смазана и ефективна машина за гласуване.

Листата с водач кандидата за кмет Костадин Коев спечели 4 699 гласа: 2 167 в секциите във Велинград и 2 532 в секциите в селата. Този внушителен резултат дава на ГЕРБ 11 места в новия Общински съвет.

В сравнение с изборите през 2019 г. партията е загубила 777 гласа, но запазва своите 11 мандата, които не просто й гарантират стабилно присъствие, но я правят незаобиколим фактор в Общинския съвет.

В мандат 2023-2027 ГЕРБ ще има петима съветници с вече натрупан опит (Любомир Перчинков, Идрис Пашалиев, Димитър Гечев, Цветанка Попова, Георги Навяков) и шестима нови (Ангел Симеонов, Ахмед Налбантов, Веселина Сотирова, Пенка Кръстева, Петър Марков, Салих Бошнаков).

Поименният списък на съветниците от ГЕРБ показва много сериозно присъствие и бъдещо влияние на определени местни бизнес кръгове.

На втора позиция по брой гласове за Общински съвет се нарежда Местната коалиция ССД/БЗНС с водач на листата кандидата за кмет Радослав Димов.

Спечелените 1950 гласа осигуряват на коалицията 5 мандата, които се поделят между трима „стари“ и двама нови съветници.

Дейността си като съветници ще продължат Радослав Димов, който в предишния мандат беше единственият независим съветник и Евгени Янкулов и Емил Моллов, които напуснаха групата на ГЕРБ след скандалното решение за смяна на управителя на общинската болница. Новите лица са Стефан Малинов и Васил Тортев.

За общинската структура на ДПС изборите за Общински съвет през 2023 г. записват най-слабото представяне досега.

От 2936 гласа през 2019 г. сега листата на ДПС събира едва 1844 или 1092 гласа по-малко.

Мандатите също падат – бяха 6 в предишния Общински съвет, сега ще са само четири.

Те се разпределят между трима „стари“ съветници (Мустафа Еюпов, Пламен Хаджиев и Злати Льотин) и един нов (Ибрахим Муса).

Още при регистрацията на кандидатите за местната власт ДПС остана без свой кандидат за кмет, който да „дърпа“ и листата за съветници. Предизборната кампания на ДПС в нашата община, за разлика от други години и от други общини, беше необичайно незабележима – без плакати и билбордове на кандидатите, без традиционното посещение на ръководството на партията. За първи път ДПС остана в сянката на други политически сили, които взеха много гласове от селата в общината: ГЕРБ, ПП-ДБ, ИТН, ЗНС.

Първото участие на ИТН в местни избори донесе на партията 1604 гласа и 4 мандата в Общински съвет – Велинград.

Спорно е дали това е резултат, даден само от привърженици на ИТН, тъй като влизат съветници, които в предходния местен парламент се кандидатираха с регистрацията на друга партия – Глас народен. Ако съпоставим резултатите, цифрата на избирателите е устойчива: 1822 гласа за Глас народен през 2019 г., 1604 гласа за ИТН през 2023 г. Сега влизат двама нови съветници – Вела Велева и Муса Рахим, който през 2019 г. отстъпи спечеления си мандат на Тодор Ушев. Влизат и двама от предходния Общински съвет (Тодор Ушев, Антонио Велев), когато групата се идентифицира като най-активния борец за смяна на ръководството на общинската болница.

Два мандата в Общински съвет – Велинград запазва Земеделски народен съюз (ЗНС) – партията, на която дълги години общински лидер беше убитата в предходния мандат съветничка Екатерина Каферинова.

В новия Общински съвет от ЗНС влизат стават Александър Даскалов, който продължава кариерата си на общински съветник и новият съветник Атанас Рангелов.

Със спечелените 639 гласа Продължаваме промяната – Демократична България получават само един мандат в Общински съвет – Велинград. На първо четене резултатът може да се отчете като пробив в местната власт, където „сините“ отдавна не са имали присъствие. Но може да се отчете и като загуба за ПП, които за първи път се явяват на местни избори и очакванията бяха за по-убедително представяне. От листата на ПП-ДБ в местния парламент влиза Рахим Енгяк. В предходните два мандата той беше съветник от местна коалиция, а сега успя с преференции да измести водача на листата и кандидат за кмет от ПП-ДБ Данчо Гурдев.

В Общински съвет – Велинград влиза и Местната коалиция Левицата/ЗС „Александър Стамболийски“, която получи подкрепата на 525 избиратели. Местната коалиция ще бъде представена от водача на листата Надежда Ключкова, която преди години беше съветник от НДСВ.

Отново, както и през 2019 г., с най-нисък резултат мандат успява да спечели листата на ВМРО-БНД, за която са гласували 475 избиратели – само 8 гласа над общинската избирателна квота, които се оказват решаващи за конфигурацията в местния парламент. Досега години наред съветник беше Александър Гагов, сега ще бъде неговият брат Димитър Гагов.

Под общинската избирателна квота от 467 гласа, която гарантира влизане в Общинския съвет, останаха 4 партии.

За Възраждане това бе първо участие в местни избори. Листата с водач кандидата за кмет Иван Маринов спечели 409 гласа и не оправда очакванията, че ще станат фактор в местната власт.

Вотът нанесе тежък удар върху общинската структура на БСП, чиято листа с водач Венко Бозев получи само 354 бюлетини и за първи път остана без нито един мандат в Общински съвет – Велинград.

Само 111 гласа спечели Движение Напред България с водач Ангел Даскалов, а 33  бюлетини получи Български гласъ с водач Искра Велкова.

Разпределението на силите в новия Общински съвет – Велинград е ясно, видими са и възможните мнозинства от 15 и 20 гласа, които ще подкрепят управленските решения в третия мандат на кмета от ГЕРБ Костадин Коев.

Първото заседание на новия Общински съвет за встъпване в длъжност и полагане на клетва на кмета на Велинград, съветниците и кметовете на кметства ще се проведе на 13 ноември(понеделник) от 13:00 часа в сградата на Община Велинград.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Върховният административен съд ще реши да касира ли избора на съветници в Каварна

Решението на Административния съд в Добрич, с което изборите за общински съветници в Каварна бяха определени за недействителни, е обжалвано в законовия срок от един от общинските съветници от листата на ГЕРБ.

Промените в Конституцията бяха приети на първо четене със 164 гласа

"За" гласуваха 164 депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, въздържали се нямаше, "против" бяха 66 - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Емилия Данкова от „За истината“спечели наградата „Червена линия“ за регионална журналистика

Емилия Димитрова - Данкова - главен редактор на регионалното издание "Севлиево онлайн" и автор на "За истината" спечели тазгодишната награда „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията“ в категория "Регионална журналистика".

Още анализи

Защо всичко сякаш се върти около Пеевски: теории и факти

"Защо националните телевизии се чувстват длъжни да коментират всяка дума на г-н Делян Пеевски? В крайна сметка имаме ясен случай на несъразмерни претенции за внимание и власт от страна на една партия и нейния лидер, които не само нямат достатъчна политическа тежест, за да подплатят тези претенции, но носят и огромен корупционен багаж", пише в анализ за "Дойче веле" Даниел Смилов.

Снегът ни затрупа: къде е големият проблем

Снегът пак ни изненада" е израз, който всеки българин разбира. Аксиома е - нещо като "влаковете в България винаги закъсняват", "нямам дребни да върна", абе, изобщо "българска работа".

Полет над кукувиче гнездо и логиката в политиката

В "лудницата" обикновено всичко е логично, ако се вникне в начина на мислене на пациентите. И понякога, както в "Полет над кукувичето гнездо" на Кен Киси или в "Пилето" на Уилям Уортън, пациентите се оказват по-здравомислещи и по-човечни, отколкото лекарите и надзирателите. Или пък просто се правят на луди.