BG | EN

С 10% ще бъде увеличена такса смет от догодина

Снимка: „За истината“

По-висока такса битови отпадъци ще плащат от догодина собствениците на имоти в Севлиево. Увеличението бе прието днес на заседание на Общинския съвет с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Народен съюз“, част от Реформаторския блок и единствения съветник на „Коалиция За Севлиево. Против бяха от БСП, а от НФСБ-ВМРО гласуваха „въздържал се“.

Това е второто увеличение

на таксата в Севлиево за последните две години, с което размерът й скача общо с 19%.

„Ако така увеличаваме таксата, какво да очакват гражданите до края на мандата?“, попитаха съветниците от опозицията и призоваха колегите си от управляващото мнозинство да защитят увеличението, предложено от кмета Иван Иванов /ГЕРБ/. Нито един глас в защита на по-високата такса обаче не се чу в пленарна зала, което не бе пречка да бъде гласуван по-висок промил за облагане на жилищните имоти и по-висока ставка за битовите отпадъци на фирмите. За разлика от гражданите те, могат да избират как да бъдат облагани – с промил, начислен върху данъчна оценка на имота им или на брой деклариран контейнер.

Предложението е незаконно, винаги може да падне в съда

смятат от опозицията, позовавайки се на Закона за местни данъци и такси /ЗМДТ/, съгласно който само, когато съответната администрация не може да формира методика за изчисляването на такса смет на база генериран отпадък, се предлага облагане с промил върху данъчна оценка на имота. Второто противоречие, което видяха от опозицията, касае фирмите, които в Севлиево са без избор, ако искат облагане за брой ползвани съдове за смет. Те могат да ползват единствено контейнер тип „Бобър“, който е голям за малките фирми, а цената е една за всички – 1517 лв. на година за съд.

Това е моделът в цялата страна, Севлиево не е прецедент

отговори на обвиненията в незаконност кметът на Севлиево.

„Този спор го водим всяка година, когато трябва да се вдига такса смет, каза той. Вярно, че администрацията не е въвела методика за изчисляване на таксата върху количество генериран отпадък, но такава методика няма в нито една община у нас и аз съм далеч от мисълта, че Севлиево ще я създаде“. Иванов прехвърли очаквания към Националното сдружение на общините, където се работело усилено по проблема.

Защо такса битови отпадъци скочи?

Два са мотивите на общинската администрация в Севлиево – по-високата минимална работна заплата от догодина и по-високите отчисления за тон депониран отпадък по Закона за управление на отпадъците. От 36 лв. за тон през 2016 г., тя бе увеличена на 40 лв. за тон през 2017 г. и 45 лв. за тон за 2018 г.

На репликата от залата дали чистачките ще метат по-бързо от догодина, кметът каза: „Няма да метат по-бързо, но ще получават по-висока заплата“

Да се преразгледа договора със „Нео Титан“

настояха от опозицията. Става дума за онази част от него, в която разходите за услугата по сметосъбиране и светоизвозване са обвързани с размера на минималната работна заплата.

„Този договор е сключен от БСП, но кметът Иванов още по време на първата си предизборна кампания обеща да го преразгледа и предоговори условията в него“, каза бившият кмет на Севлиево Йордан Стойков /БСП/. Неговият подпис стои под договора с дружеството „Нео Титан“.

„Няма да дам политически тон на този дебат“, отговори сегашният кмет. Той не коментира обстоятелства около компанията на Величко Минев, спечелила за последните две години обществени поръчки, възложени от администрацията в Севлиево за близо 8.4 млн.лв. без ДДС. Те са работа по проекти, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“, както и за ремонта на общинските пътища и улици през 2015 г. за 2.6 млн. лв. Същото дружество изгради и стопанисва и сепариращата инсталация за битови отпадъци в града, припомни Стойков, цитирайки разследване на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините