BG | EN

Жители на селищни образувания край Бургас искат подобряване на инфраструктурата

Пътят, водеш към СО „Остриците“
Снимка: Петя Михова

Големи дупки, тесен път и прах са част от ежедневието на хората, които са избрали да живеят в бургаските селищни образувания „Остриците“. От години те сигнализират за лошата инфраструктура, липса на водоснабдяване и улично осветление в района, но решение не се намира. Друг проблем е, че електроенергията се доставя от частна мрежа, а сметосъбирането се извършва на големи интервали от време.

Общо 186 жители на „Остриците“ се включиха в подписка, която е внесена в Общинския съвет в Бургас. Хората искат да бъде предвидено финансиране в бюджета на Общината за тази година за асфалтиране на пътя до населеното място, както и осигуряване на автобусен транспорт до района.

Именно заради лошия път автобус не може да достигне до района. Последната спирка е в квартал „Банево“. Хората обясниха, че на старата спирка повече от 10 години не е минавала маршрутка. Те допълват, че има и деца, които посещават детската градина и училището в кв. „Банево“ и се налага всеки ден да изминават разстоянието.

Спирка в „Остриците“
Снимка: Петя Михова

„Може да се видят прожекторчета по пътя, как хора си светят с прожекторчето и слизат долу до първата спирка, за да хванат автобуса и да отидат на работа. След работния ден процедурата е същата, само че са блъскали 12 часа на работа и пак по пътя нагоре пеш докато се приберат у дома“, разказаха потърпевшите.

Те допълниха, че пътят никога не е бил асфалтиран, а е насипван във времето с фрезован асфалт. Преди време и частният магазин е бил затворен, заради лошото състояние на пътя.

По този път автобусите няма как да минават
Снимка: Петя Михова

Жителите на „Остриците“ обаче посочиха, че не биха се върнали обратно в града, тъй като предимствата на този район са много.

„Живеех до пазара „Краснодар“, когато се връщах вечер от работа или от друг ангажимент, 40 мин. ми беше обиколката за паркиране. Какъв е смисълът? Аз за 20 мин. идвам до тук от центъра на Бургас. Спокойствието е едно, другото е чистият въздух. Защо да не живеем на нормално място, при условие, че се иска кой знае колко от Общината? Да прокара един водопровод, който е един километър и един път да направи. Ние не искаме чудеса от храброст. Да имаме връзка с Бургас, а не да минаваме през път с винетки. Не са ни проблем винетките, всеки от нас си е платил винетката, не е въпросът за парите, а за правата. Ние нямаме никакви права, а си плащаме“, казаха хората.

Общината: Достъп има

От Община Бургас обясниха, че достъпът до селищното образувание „Острица 2“ се осъществява от две страни – от страната на кв. „Банево“ и от страната на с. Миролюбово. През есента на 2023 г. са извършени асфалтокърпежи по пътя от страната на с. Миролюбово. От страна на кв. „Банево“ ежегодно се извършва насипване и заравняване с инертен материал на съществуващия земеделски път.

В самото селищно образувание
Снимка: Петя Михова

Достъпът до „Острица 1“ се осъществява по съществуващ път, който ежегодно се поддържа чрез насипване на инертен материал и заравняване. От Община Бургас допълват, че участъкът между кв. „Банево“ и „Остриците“ може да бъде асфалтиран, след като се изготви инвестиционен проект, на база на който ще се изчислят необходимите средства. Такъв проект ще бъде възложен след влизане в сила на ПУП – ПУР. „Ако през 2025 г. има готов и съгласуван проект, придружен със КСС, информацията ще бъде предоставена на Общински съвет за решение относно финансирането“, поясняват от администрацията.

Относно осигуряването на градски транспорт до селищното образувание, от Общината посочват, че „Бургасбус“ ще обследва възможностите за обособяване на спирка на територията на „Остриците“. Общината ще проектира и изгради мрежа за улично осветление, водопровод и канализация заедно с изготвянето на инвестиционните проекти за цялостна улична мрежа в селищното образувание, допълват от администрацията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините