BG | EN

С над 50 % се увеличава заплатата на кмета на Русе

Днес и съветниците във Видин гласуват по-високи заплати на местните кметове

Илюстративна снимка: Kevin Schneider from Pixabay

С решение на Общинския съвет в Русе бяха увеличени заплатите на кмета, на администрацията му и на общинските съветници. Заплатата на кмета Пенчо Милков става 3900 лева от 1 февруари т.г..Днес нови – по-високи заплати ще си гласуват и местните власти във Видин.

С гласовете на БСП, ВМРО, ДПС и „Атака“ предложението за увеличение на заплатите на кметовете в община Русе бе прието, предаде кореспондентът на БНР в Русе.

Повишението на възнаграждението за кмета Пенчо Милков е с 56%, а за колегите му от селата с 20%. Така русенският кмет от 1 февруари ще получава 3900 лева. Това се случва точно година след като самият той веднага след изборите отказа повишение и си предложи заплата от 2500 лева, припомня в кореспонденция от крайдунавския град Ася Пенчева.

Чувствително увеличение на възнаграждението ще има и председателят на ОбС, чиято заплата е 90% от тази на кмета.

“Не знам вие как се чувствате, но хората, които ни гледат, започват да си задават въпроса – дали имаме морал. Това е пир по време на чума. Морално ли е точно сега да се прави?“, запита участник от опозицията, каквито в Русе са представителите на ГЕРБ и СДС.

От местната управа в Русе посочват пред БТА, че към настоящия момент кметската заплата от 2500 лева се равнява на 3,846 минимални работни заплати. Според направена справка назад през годините кметът на града е взимал за периода 1999-2001 г. 9,43 минимални работни заплати, през 2002-2005 г. – 15 минимални работни заплати, за периода 2005-2011 г. – 10 минимални работни заплати, а през 2012-2019 г. – 5,52 минимални работни заплати.

От русенската администрация обясняват още, че средствата се осигуряват от държавния бюджет, така че увеличението на заплатата на градоначалника няма да ощети общинската хазна.

Увеличение на трудовото възнаграждение на кмета на Община Видин ще гласуват на заседание днес – 29 февруари, общинските съветници.

Според предложението, от 1 януари 2021 година, основната месечна работна заплата на кмета на общината трябва да стане 3 146 лева.

С друго свое решение Общинският съвет трябва да утвърди размера на възнагражденията на кметовете на кметства в общината. Така, ако предложението се приеме, кметът на град Дунавци ще получава 1085 лева, кметовете на 11 села – по 938 лева.

Увеличението е с 10%, а средствата се осигуряват от държавния бюджет. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините