С десет хиляди по-малко гласуваха в Габрово до обед спрямо вота през 2017 г.

Опашки за гласуване се извиха преди обед в секциите, разположени в сградата на Националната Априловска гимназия
Снимка: Емилия Димитрова

Въпреки извилите се преди обед опашки пред секциите, с десет хиляди са по-малко гласувалите в област Габрово към 12 ч. днес спрямо парламентарните избори през 2017 г.

Към този час в областта гласуваха 20 751 избиратели, което прави 19.74 на сто избирателна активност. На парламентарните избори преди четири години към обед вота си бяха дали близо 31 хиляди от имащите право.

В област Габрово избирателите по списъка са 105 083 – граждани на четири общини – Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. Те избират четирима народни представители – толкова са мандатите в един от най-малките избирателни райони в страната.

Към началото на изборния ден всички секции работеха нормално с изключение на първа секция в Севлиево, където машината не проработи. От Районната комисия са указали гласуването да продължи с хартиени бюлетини, а за неработещата машина е съставен констативен протокол, който ще бъде приложен към протокола на секционната комисия.

В 157 секции на територията на Седми габровски избирателен район може да се гласува машинно, от тях 79 са в Габрово, 30 в Севлиево 13 в Дряново и 12 в Трявна.

Десет избирателни секции работят в болниците на територията на Габровски избирателен район, четири от тях са за пациенти в Covid отделения.

По три жалби се произнесе до момента Районната избирателна комисия.

Симпатизант на една от партиите, участник в изборите, е внесъл жалба за това, че ЕГН-то му не е вписано срещу името му в списъка. Служителката в секционната комисия обяснила, че това не е задължително, но след настояване на избирателя е нанесла данните. Преди да се подпише, жалбоподателят забелязал, че почти навсякъде липсват ЕГН-та, а някъде имало вписани ЕГН-та, но без номер на лична карта. Жалбата е оставена без уважение, тъй като след проверка на място от РИК е установено, че изнесеното не отговаря на действителността, се уточнява в решение на комисията. 

Пълномощник на друга партия твърди с жалба, че членове на голяма част от секционните избирателни комисии не вписват в графа „забележки“, когато избирателите са гласували машинно. Това според жалбата е в разрез с Изборния кодекс и се иска членовете на секционната комисия да бъдат уведомени да преустановят тази практика, както и да се отбележи, че липсата на отбелязване с буква „М” няма да води до недействителност на гласа на съответния избирател.

РИК признава основателността на жалбата и със свое решение указва на членовете на комисия да спазват стриктно разпоредбите на Изборния кодекс.

Избирателка се е жалвала, че малко преди осем часа тази сутрин не е била допусната да гласува в 22-ра секция в Габрово. Обяснено й било, че машината не работи, а на готовността й да гласува с хартиена бюлетина било обяснено, че не може в момента. В жалбата се сочи, че тя не била единственият избирател, върнат от секцията. От РИК се произнасят с решение, че след проверка на място не са се потвърдили обстоятелствата в жалбата, заради което тя е оставена без уважение.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам