Съюзът на съдиите призова президента да не подписва указа за Иван Гешев

Иван Гешев
Снимка: Свободна Европа

Cъюзът нa cъдиитe пpизoвa в отворено писмо пpeзидeнтa Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. 

От най-голямата съсловна организация искат от държавния глава да стане инициатор за пpoдължaвaнe нa кoнcтитyциoннaтa peфopмa нa пpoкypaтypaтa.

В писмото си те припомнят, че на 24 октомври Пленумът на Висшия съдебен съвет след продължително заседание избра, с 20 на 4 гласа, единствения кандидат за главен прокурор.

„Макар заседанието да продължи 10 часа, изборът формално беше публичен, но не и прозрачен. В хода на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия Висш съдебен съвет“, се казва в писмото на магистратите. Според тях, подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи обликът й пред гражданите.

„Споделяме резона в думите на г-н Цацаров, че е дошъл моментът главният прокурор да бъде излъчен от средите на прокуратурата. Това обаче следва да бъде извършено с насърчаване на активността на редовите прокурори да излъчват и предлагат за номиниране автентичните професионални авторитети, т.е. тези, които имат професионална компетентност, юридическа култура, нравствен интегритет и способност за развиване на правото и утвърждаване на авторитета на професията. В настоящия случай изборът не беше прозрачен и поради това, че нямаше истинско състезание за една от най-важните властови позиции в държавата“, пишат още от Съюза на съдиите до Румен Радев.

Проведената процедура по избора, според съдиите, не е била годна да създаде убеждение и за това, че избраният единствен кандидат притежава онази професионална компетентност, която надхвърля обичайно изискуемите умения за работа по делата, необходима за дефиниране на целите на наказателната политика на държавата, за извеждане на ясни и справедливи високи критерии за оценка на прокурорите и кариерното им израстване във връзка с показаните от тях резултати и способности за утвърждаване на справедливия процес, за защита на индивидуалните права и за промяна на институционалната култура в дух на професионална независимост, липса на страх и подкрепа на всеки прокурор да повишава своята квалификация и да се самоусъвършенства в обществен интерес.

В заключение, от Съюза на съдиите в България призовават президента Румен Радев да предприеме действия за продължаване на конституционната реформа на модела на прокуратурата и да откаже на основание чл.129, ал.2 от Закона за съдебната власт да подпише указ за назначаване на Иван Гешев.

Досега призив към президента Радев да не подписва отправиха от „Бългapcки aдвoкaти зa пpaвaтa нa чoвeкa“, „Πpaвocъдиe зa вceки“,  бившият омбудсман Maя Maнoлoвa и предшественикът на Радев – Poceн Πлeвнeлиeв.

В единствения си коментар по темата държавният глава обяви, че ще обяви решението си в обозрим срок и няма да го направи под натиск. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам