Със заповед на кмета на Каварна се спира достъпът до „Яйлата“

През отминалите почивни дни местността „Яйлата“ беше най-посещаваното място по Северното Черноморие. Стотици пристигнаха да гледат или да снимат заседналия кораб.
Снимка: „За истината“

Кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева обяви частично бедствено положение за 7 дни, като заповедта дава възможност карантинираният екипаж на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“ да бъде изведен при поискване и забранява достъпът на хора до местността „Яйлата“. В същото време на междуведомствена среща министри набелязаха конкретни мерки, сред които извеждане при необходимост екипажа на кораба за до 30 минути.

На проведена среща на министрите на вътрешните работи, екологията, транспорта, земеделието и отбраната днес са били набелязани конкретни мерки по отношение на ситуацията със заседналия товарен кораб. Това са:

– непрекъснато наблюдение с дронове на обстановката през светлата част на денонощието; 

– при необходимост готовност за извеждане на екипажа до 30 минути;

– при успокояване на вятъра и вълнението, което към 13.30 часа днес е било 4 бала, предприемане на действия за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води навътре в морето.

По информация на пресцентъра на МВР, като най-неотложни действия са били обсъдени: укрепване на кораба с допълнителни котви, за да се предотврати увреждането му в скалната маса; непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км. около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската  вода в района.

На срещата е бил съобщен и резултатът от предприетите вчера облитания на района с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на ВВС в търсене на възможност за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този етап е, че предвид скалистия релеф на брега, подобен подход ще е рискован.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване.

Междувременно кметът на Каварна Елена Балтаджиева издаде заповед, с която считано от 17:00 часа днес 30.09.2021 г.. се въвежда режим „частично бедствено положение“ за срок от 7 дни на територията на община Каварна, с. Камен Бряг, местност Яйлата, при граници: Национален архиологически резерват „Яйлата“ и защитена местност Яйлата.

Целият текст на заповедта – тук

В заповедта се посочват дейности като предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа на м/к „Вера Су” при поискване от капитана на кораба, подсигуряване на  медицинска помощ по необходимост, обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна, организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на резерват „Яйлата“ и защитена местност „Яйлата“.

В състава на щаба за изпълнение на общинския план за  защита при бедствия кметицата нарежда да се привлекат шефовете на „Морска администрация“, щаба на ВМС, директора на „Пристанище Варна“ ЕАД, прокурор от окръжна прокуратура и др. Единствените, които ще имат право да нарушават забраната за преминаване в забранената зона са хората, свързани с изпълнение на мерките за овладяване на бедствието.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам