BG | EN

Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров строи хотел върху „терен с привилегии“

Хотелът, който строи Меглена Димитрова, съпруга на кмета на Пловдив Здравко Димитров.
Снимка: Ивайло Дернев/“Под тепето“

Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров – Меглена строи пет етажен хотел върху терен, чийто Подробен устройствен план е изработен по подозрително бърза процедура, докато десетина други подобни парцели от години са блокирани за инвестиции. Това показват резултатите от разследване на електронното издание „Под тепето“.

Теренът, върху който в момента строи Меглена Димитрова се намира в близост до многофункционална спортна зала „Колодрума“ в Половдив. Теренът, върху който в момента строи Меглена Димитрова се намира в близост до многофункционална спортна зала „Колодрума“ в Половдив. Допреди няколко години там е имало малка бензиностанция на „Топливо“. Точният адрес на строителната площадка е ул. „Менделеев 1А“. Възложител на проекта за пет етажната сграда, която вече е издигната на груб строеж, е дружеството „Ротана 1“, в което Димитрова е едноличен собственик. Дружеството е учредено на 3 април, 2017г. с максимално широкия предмет на дейност допустим от закона. Самият Здравко Димитров е отбелязъл собствеността на съпругата си декларацията пред антикорупционната комисия, която е подал през 2017г. в качеството си на областен управител в Пловдив.

Строителните дейности са започнали на 11 април м.г., като срокът на изпълнението им е 8 месеца, които са изтекли на 11 януари, но

сградата е далече от завършване

Изпълнител на строителните работи е „Кокет“ ООД.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров с двете си дъщери и съпругата си Меглена (на снимката вляво)
Снимка: Ивайло Дернев

Интересното в случая е, че строителното разрешение за хотела на Меглена Димитрова е издадено буквално в последните часове от мандата на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, когато откровен фаворит за негов наследник беше именно избраникът на ГЕРБ Здравко Димитров.

Управител на „Ротана 1“ е Флора Нерсенян. Тя управлява още едно дружество на Меглена Димитрова – „Паралакс 2000“ и е нейна съдружничка в трето – „Черита Груп“. Последната компания е регистрирани на един и същи адрес с „Ротана 1“ на улица „Солунска“ 1, където се намира сграда, собственост на Здравко Димитров.

Флора Нерсенян е свързана и с придобиването на имота

върху който сега строи „Ротана 1“. Тя става собственик на терена през 2011г., след като го купува акционерното дружество „Топливо“ АД заедно с намиращата се там малка бензиностанция. Към онзи момент обаче в имота не могат да бъдат реализирани почти никакви инвестиционни намерения, както и върху други подобни терени в Пловдив, които пустеят и до този момент.

Съдбата на парцела на ул. „Менделеев 1А“ обаче рязко се променя

след 27 юни 2018г., когато Флора Нерсенян го продава на „Ротана 1“, – дружеството, което сега управлява като еднолична собственост на Меглена Димитрова. Интересното в случая е, че сделката е финализирана в момента, в който все още тече процедурата по изработката на Подробен устройствен план за имота, който трябва да го „отключи“ за застрояване. Преди планът да бъде одобрен, парцелът е бил с предназначение „За обществено обслужване“. А след приемането му се променя в „За обществено обслужване и хотел“. Малко повече от година след това е издадено и строителното разрешение.

Проверка на „Под тепето“ обаче показва, че за въпросния бивш имот на „Топливо“ през 2013 г. е била проведена и друга процедура за изработване на Подробен устройствен план. Той е бил за обособяване на улица между имота и близките блокове. Към онзи момент теренът е нещо средно между зелена площ и кално петно с гаражни клетки. Общината обаче излиза с

категоричен отказ

да приеме въпросното искане за изменение на съществуващите планове, тъй като е очевидно, че там улица няма, въпреки, че през 2009г. е отразена пожелателно в кадастралната карта на града. Освен това е имало и сериозно напрежение в квартала, тъй като живеещите в съседните блокове не са били съгласни с отделянето на улица. Заповедта за отмяна на заявлението за изработване на Подробния устройствен план обаче е обжалвана в съда и след дълга съдебна процедура на няколко инстанции Върховният административен съд я отменя. Така той дава „зелена светлина“ за застрояване на парцела.

Освен заради общественото недоволство администрацията на Иван Тотев е била наясно, че с изработването на нови Подробни устройствени планове за въпросния имот ще бъде отворена

„кутията на Пандора“

Строителната табела на строителната площадка,
спорлед която хотелът би трябвало да е завършен на 11 януари т.г.
Снимка: Ивайло Дернев

Основанията за това опасение са във факта, че още десетина бивши имота на Петрол и Топливо, върху които в миналото е имало временни обекти и бензиностанции са били продадени на частни собственици. Те обаче и до днес не могат да направят с тях нищо, тъй като предназначението им е „За обществено обслужване и озеленяване“. По тази причина и до днес тези имоти са приемани от местната администрация в Пловдив като „бомби със закъснител“, тъй като голяма част от терените се намират централната част на града . Пример за това е известната на пловдивчани стара бензиностанция под Сахат тепе преди бариерата на Радио-телевизионния център.

Заради всичко споменато до тук източници на „Под тепето“ в местната власт в Пловдив определят като „много странно“ допускането и приемането на Подробни устройствени планове за имота на ул. „Менделеев“ 1А, собственост на съпругата на Здравко Димитров. Странно е и издаденото в последствие строително разрешение за апарт-хотел и реализирането на инвестиционното намерение върху конкретния парцел на фона на „замразените“ множество други подобни терени в целия град.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

Още от автора

Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Емил Кошлуков е избран за генерален директор на Българската национална телевизия и ще управлява БНТ през следващите три години. Досега той беше програмен директор на телевизията, а в...

Изграждането на сцената за откриването на Пловдив’2019 приключва днес

Изграждането на основната част от желязната конструкция на 30-метровата кула, върху която на 12 януари официално ще стартира Пловдив- Европейска столица на културата, приключи днес. Това съобщава сайтът...

БСП се разграничи от другаря си Георги Гергов заради варненската „Дупка“

Социалисти се обърнаха срещу Георги Гергов след решението на правителството да откупи „дупката” във Варна за близо 43 млн. лв. Според членовете на клуб „Лява автентичност”, цитирани от...

Още разследвания

Търгове на семейни начала, или „я си гледайте работата!“

Служебният министър на земеделието Явор Гечев възстанови в края на 2022 г. директорката на областната земеделска служба в Силистра Гинка Катева с мотива, че била единствената компетентна и способна да организира търгове за наеми на земи от държавен поземлен фонд. Но това не се отнася само до скандалните търгове, организирани от нея за отдаване под наем на земеделски земи, облагодетелствали публично известни лица, като областния координатор на ГЕРБ Тодор Стаматов.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.