BG | EN

Съкратен екоинспектор във Враца е върнат на работа от премиера

младши експерт Георги Караиванов
младши експерт Георги Караиванов
Снимка: скрийншот bTV

Служител на Районната инспекция по околната среда във Враца беше съкратен от работа, но бързо върнат лично от премиера Бойко Борисов. Зад съкращаването на екоинспектора регионалните медии заподозряха прикрит мотив – казуса за транспортирането на опасни химикали от „Химко Враца“.

Официалният мотив за съкращаването от работа на Георги Караиванов е бил „намаляване на обема на работата“, но самият той обяснява пред медиите случилото се с ангажираността му с казуса за транспортирането на опасни химикали от „Химко Враца“. Караиванов беше председател на междуведомствената комисия за проверка на предприятия с висок рисков потенциал към РИОСВ – Враца, която е отговорна за контрол на инсталацията в „Химко“.

Собственикът на фирмата „Камибо“, която съхранява сероводорода, престоял на територията на „Химко“ в продължение на 20 г., е депутатът от ГЕРБ Станислав Попов. За случая съобщи в свое разследване през масец май т.г. телевизия bTV.

Съхраняването на опасния химикал при установените условия крие опасност за населението, заяви тогава уволненият по-късно екоинспектор. Само няколко дни след излъчването беше съобщено, че собственикът на фирмата започнал спешни преговори за изнасянето на веществото от Враца. Междувременно в местните медии се появиха информации за съпружеската връзка на бившата директорка на РИОСВ – Враца Цветинка Нейкова и бившият управител на “Камибо”. Нейкова е сменена на поста от Христо Христов, който от своя страна уволнява екоинспектора, подал сигнала в bTV.

След като казусът със съкращаването на служителя влезе в медиите, последва обаждане от Бойко Борисов и връщане на Георги Караиванов на работа в РИОСВ – Враца.

Днес пред bTV възстановеният на работа Караиванов каза, че вчера лично премиерът му се е обадил и му е казал, че го връща на работа. Не са обсъждали конкретния казус, но по-късно Караиванов разговарял за него с министъра на околната среда Нено Димов, който му възложил да си довърши работата по този случай.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините