BG | EN

Създава ли държавата монопол върху обезвреждането на животински отпадъци?

Снимка: radian.bg

Частен на пръв поглед случай, влязъл за разглеждане в Административния съд в Шумен, поражда редица въпроси, касаещи новия ред за обезвреждане на животински отпадъци, кой има право да извършва дейността, съобразен ли е с екологичните норми и създава ли държавата монопол в тази сфера.

Шуменското издание „Радиан“ пубикува подробности от съдебното заседание и позициите на двете страни в спора: шуменският екарисаж – фирма „Брамас 96“ и Областната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/, която в началото на май забранила на предприятието да преработва животински отпадъци, тъй като държавата централно възложила тази дейност на фирма, собственик на два инсинератора.

На 4 май т.г. Областната дирекция по храните  (ОДБХ) в Шумен издава предписание, с което нарежда на екарисажа да спре събирането, транспортирането и обезвреждането на животни. Аргументът за спиране на предприятието е, че дейността по обезвреждане на животински отпадъци вече е възложена на друга фирма. Как е станало това? В началото на годината софийската областна дирекция по безопасност на храните провежда обществена поръчка за 8 милиона лева и възлага дейността по обезвреждане на отпадъците на фирма „Син кръст“, собственик на два инсинератора. През март фирмата е подписала договор със софийската дирекция и започва да работи на територията на Шуменска област. Заради сключения договор със „Син кръст“, ОДБХ забранява на Екарисажа да извършва същата дейност.

„Заповедта на ОБДХ е незаконна, тъй като държавата няма монопол върху дейността по обезвреждане на отпадъци. Собствениците могат сами да изберат дали да предадат животните си на екарисажа или на инсинератора и нито един закон не ги задължава да работят само с този субект, с който държавата е сключила договор“ – e пледирал в съдебна зала защитникът на Екарисажа Генчо Гатев и поискал от съда да отмени заповедта на ОДБХ като незаконна.

Адвокатът на ОДБХ Галин Терзийски от своя страна посочил, че до тази година, когато държавата е възлагала дейността на Екарисажа, той е бил единственото предприятие, обезвреждащо животински отпадъци. „Нашата теза е, че държавата извършва и контролира тази дейност чрез избрани от нея изпълнители. Преди това е била фирма „Брамас“, сега е фирма „Син кръст“, заявил Галин Терзийски, допълвайки че по закон само оторизирана от държавата фирма може да изпълнява такива опасни дейности.

Защитникът на Екарисажа Генчо Гатев оспорил това твърдение, като посочил, че никъде в законите не се дава монопол на държавата върху обезвреждането на животински отпадъци. До миналата година по закон такава дейност е можело да се извършва само от екарисажите, припомнил Гатев. През 2016 г. законът е бил променен и е било разрешено и на инсинераторите да работят, но в условията на необходимост, т.е. при епидемии. Софийската дирекция по безопасност на храните в абсолютно нарушение на закона е включила инсинераторите в договорите с държавата и за това е сезиран главния прокурор, заявил в ъдебнвата зала Генчо Гатев.

Той обяснил още, че срещу работата на инсинераторите имало многобройни жалби от населението за замърсяване на районите. Инсинераторите са мобилни и като замърсят едно място, се местят на друго, посочил Гатев. В тази връзка той напомнил и за европейския регламент, според който инсинераторите се използват само при необходимост, а не през цялото време. „Освен това практиката показва, че двете фирми с инсинератори не извършват дейността си в рамките на закона и при получаване на заявка не се явяват бързо, за да обезвредят животинските трупове. Затова собствениците предпочитат да платят на екарисажа и да предадат там отпадъците“, обяснил адвокат Гатев. Той коментирал, че със своята заповед ОДБХ защитава само интересите на фирма „Син кръст“, защото тя е единствената, която ще претърпи щети в случай, че фермерите предпочетат да работят с екарисажа. Областната дирекция по храните изпълнява поръчки от София и репресира Екарисажа, заявил още Генчо Гатев.

Съдът ще се произнесе по делото до 30 дни. „Радиан“ припомня, че в началото на май работниците от Екарисажа излязоха на протест срещу поръчковото, според тях, спиране на предприятието. Собственикът на дружеството Мирослав Александров припомнил, че шуменският екарисаж е минал през 7 европейски проверки и отговаря на всички стандарти за работа. Александров се заканил да протестира с работниците си дори в Брюксел, ако екарисажът бъда спрян заради интересите на друга фирма.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините