Съд постанови затвор при първоначален строг режим и 10 хил. лв. глоба за нарушена карантина

Снимка: pixabay.com

Търговищкият районен съд постанови 1 година ефективна присъда при първоначален строг режим за 36-годишен мъж, нарушил наложената му от здравните власти карантина, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

36-годишният Х.И. е предаден на съд от Районна прокуратура – Търговище за това, че при условията на продължавано престъпление нарушил мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората и като лице поставено под карантина не изпълнил задължението да не напуска дома си.

Мъжът е осъден на една година „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване. Търговищкият Районен съд го призна за виновен за извършеното от него престъпление по чл.355, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

Х. И. ще трябва да плати и глоба в размер на 10 хил. лева.

На 6 юни 2021 г. 36-годишният Х. И. пристигнал в България от Федерална република Германия през ГКПП – Дунав мост и бил поставен под карантина от РЗИ–Русе. Той трябвало да остане на адрес в град Търговище за период от 10 дни, без да има правото да излиза, съобразно заповедта на Министъра на здравеопазването от 3 юни 2021 г. Подсъдимият собственоръчно подписал предписанието към него.

Въпреки че бил поставен под задължителна карантина, 36-годишният мъж няколко пъти нарушил противоепидемичните мерки. Три пъти той бил засичан от полицейски служители в нарушение и бил предупреждаван за това.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Търговище. Мъжът е предаден на съд и осъден ефективно.

Определението на съда, с което е одобрено постигнатото споразумение между прокуратурата и 36-годишния мъж, е окончателно.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам