Съд определи задържането на бизнесмена Пламен Бобоков за незаконно

Илюстративна снимка: pixabay

Полицейското задържане за срок от 24 часа на 9 юли м.г. на бизнесмена Пламен Бобоков е немотивирано, незаконосъобразно, в разрез с гаранциите срещу произвол, дадени от Европейската конвенция за правата на човека и след порочно „извънпроцесуално съгласуване“ между полицията и прокуратурата. Това се казва в решение на Софийския районен съд.

В края на миналата година съдът се произнесе, че задържането за 24 часа на Милушев също е незаконосъобразно.

Според съдия Димитрова, остава неясно какво е наложило задържането на Пламен Бобоков във връзка с дело, по което вече е имал друго процесуално качество – на свидетел.

„Очевидно е, че спрямо Бобоков са били извършени извънпроцесуално съгласувани действия, съответно обективирането им страда от съществени пороци. По делото не са представени доказателства, че полицейският орган е действал по разпореждане на разследващ орган при задържане на лицето по подозрение в извършването на престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК, даже напротив“, мотивира се съдът.

Прокуратурата е оспорила решението и по него предстои да се произнесе Административният съд – София-град.

В деня на определения за незаконен арест на Пламен Бобоков, прокурори и въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели нахлуха в президенството и арестуваха секретаря на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Милушев също обжалва задържането си и съдът го отмени. Т.е. към момента от общо три ареста в този ден, два бяха обявени за незаконни.

Отмяната на ареста има формално значение. Бобоков бе освободен от ареста още през юли. Той е обвиняем по три дела.

Едното е за участие в престъпна група заедно с брат му Атанас, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още няколко душиза участие в схема, чрез която опасните отпадъци от завода на Бобкови – „Монбат“ – са били незаконно заравяни и складирани у нас.
Второто дело срещу Бобоков е за получаване на информация от сводката на разузнаването – новини, изпращани му от Пламен Узунов. Те са от свободни източници като БТА например, но тъй като са вземани от секретната сводка, прокуратурата ги счита за държавна тайна.
Третото дело срещу Бобоков е за незаконно държане на антични върхове на копия и стрели.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам