Бивш заместник-кмет на Кубрат отива на съд за измама с боклука за 1,2 млн. лв.

Снимка: WilliamCho в Pixabay.com

Бивш заместник-кмет на община Кубрат и управител на местна фирма за сметосъбиране отиват на съд за участие в измамна схема с боклука, нанесла щети за над 1,2 млн. лв.

Двамата са обвинени от Окръжната прокуратура в Разград за това, че в условията на продължавано престъпление и чрез съставяне на документи с невярно съдържание са ощетили община Кубрат, като документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Бившият заместник-кмет на Кубрат О. Ч. /62 г./ и управителят на фирма Б. Б. /65 г./ са подписвали протоколи, в които са били посочвани завишени количества на събирани и извозвани отпадъци, казват от държавното обвинение. Бившият заместник-кмет е привлечен към наказателна отговорност и за това, че като длъжностно лице, на което е възложено да разходва и отчита имущество, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа.

Бизнесменът Б. Б. имал сключен договор за сметопочистване в община Кубрат от септември 2005 г. Договорът бил сключен за срок от 10 години във връзка със събиране, извозване и обезвреждане на твърди битови отпадъци на територията на общината, поддържане на депо за твърди битови отпадъци, почистване и ликвидиране на незаконните сметища в района.

Заплащането по договора се извършвало въз основа на двустранно подписани протоколи за приемане на извършената работа и фактура. Тези документи били изготвяни и подписвани от обвиняемите О. Ч. и Б. Б., съобщават от Апелативна прокуратура. Освен това заместник-кметът трябвало да осъществява и контрол на извършената от изпълнителя работа, но това не се случвало.

Двамата мъже ежемесечно подписвали протоколи, в които били посочени завишени количества на събрани и извозени отпадъци, като така от общинския бюджет били заплащани по-големи суми за предоставената услуга.

За 5 години община Кубрат е била ощетена с 1 259 228,19 лв., заплатени във връзка с дейности по сметосъбиране и сметоизвозване в града и околните села, без реално да са извършени посочените в документацията обеми на работа, изчисляват от прокуратурата.

Предстои делото срещу двамата мъже да бъде насрочено за разглеждане в Специализирания съд. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказания „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години за извършената от тях документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. А О. Ч. може да бъда осъден също с „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години за длъжностното престъпление, извършено от него.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам