Съдът в Кюстендил отне имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви

Снимка: pixabay.com

Състав на Окръжния съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 2,5 млн. лв. на т.нар. братя Галеви, осъдени за създаване на организирана престъпна група и рекет през 2012 г., но впоследствие укрили се и от близо 9 години – обявени за международно издирване, съобщи БНР.

Искът на така нар. „Комисия Кушлев“ беше на обща стойност над 4 ммлн. и 250 хил. лв. Процесът продължи 8 години, през които бяха проведени над 30 съдебни заседания.

Съдебният състав е приел, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно  предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество.

Същите са осъдени за тежки умишлени престъпления – първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да извършва изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише в мотивите съдебният състав.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на движими вещи и недвижими имоти и по отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на притежаваните от тях дружествени дялове и продажба на дружествени дялове съдът намира, че исканията са основателни и ще се уважат.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради – огромен по площ и сгради комплекс, собственост на „Братя Галеви“ и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Не се отнема оръжието на Галеви.

Корепондентът на БНР в Кюстендил съобщава, че в кулоарите на съда се коментира, че на името на братя Галеви не се води нищо, а на фирми и съдружници на Сейшелите, а авоарите им са на Британските острови.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам