BG | EN

Съд пусна отново автомобили в Морската градина на Варна след жалба на медицински център

„Забравената карта на Морската градина“
Снимка: Facebook/Stancho Avramov

Административният съд във Варна върна възможността за достъп на автомобили до определен район в Приморски парк във Варна по жалба на Медицински център, намиращ се в забранената за движение на автомобили зона.

Със свое определение съдът спира предварителното изпълнение на решението на Общински съвет – Варна от 11 май т.г. за актуализация на Генералния план за движението във Варна, с което бе забранен достъпът на автомобили до Приморския парк в града.

Пълния текст на определението на съда може да видите – тук

От пресцентъра на Административния съд съобщават, че срещу решението на общинските съветници във Варна има още няколко жалби.

В тях са дадени подробни съображения за това, че обжалваното решение е издадено от некомпетентен орган, както и че със същото по недопустим начин се ограничава конституционно гарантираното право на частна собственост. Иска се прогласяване нищожността на обжалваното решение и спиране на предварителното му изпълнение.

Жалбите са както от физически лица, собственици на имоти, така и от медеценски център „Асклепий“, „Тенис клуб Велто“, „КИГ 2004“, „БП градината 17“, „Макс – 2000“ и „Арженто 18“, уточняват от съда.

По отношение на жалбата, по която съдът вече се е произнесъл- тази на МЦИБСП „АСКЛЕПИЙ“ ООД, съдът спира действието на общинското решение, в частта, касаеща зоната на действие на медицинския център до приключване на настоящото производство с влязъл в сила съдебен акт.

В мотивите си съдът приема, че искането за спиране действието на обжалваното решение на ОбС-Варна се явява основателно в частта, в която засяга правата на жалбоподателя – за територията, в която попадат собствените му имоти и за забраната за влизане на моторни превозни средства, касаеща неговите имоти.

Съдът счита за основателно твърдението на жалбоподателя, че конкретната ситуация е създадена с предходно издадени и влезли в сила административни актове на органи на Община Варна, с които в местност „Салтанат“ е разрешено строителството на сгради и ползването на обектите в тях.

Съдът посочва, че въведената с обжалваното решение на Общински съвет-Варна забраната за влизане на МПС е абсолютна и към момента не е предвидено никакво изключение от нея, вкл. за собственици на имоти, попадащи в обхвата на действие на забраната, персонала и пациенти на Медицинския център.

Съдът приема, че без съмнение е налице потенциална възможност за настъпване на трудно поправими вреди – както по отношение на дружеството – жалбоподател, така и по отношение на трети лица, тъй като в случая дружеството развива дейност в обществен интерес – като Медицински център за извънболнична помощ, който развива дейността си в района.

Определението на съда подлежи на обжалване, с частна жалба пред Върховния административен в 7-дневен срок от съобщаването му.

В съда е постъпила жалба и от адвокат за “неизпълнение на Решение № 1247-4 на Общински съвет – Варна и липсата на охрана в Морската градина“. Жалбоподателят иска кметът на Варна незабавно да изпълни решението и да осигури охрана на входовете на Морската градина.

Сагата със забраната на движението на автомобили в Приморски парк – Варна е от години. Решението на Общинския съвет от 11 май беше определено в социалните мрежи като предизборно и популистко, тъй като изходът от него беше предварително ясен. Варненци обвиняват местната власт, че не се съсредоточава върху намирането на работещо и устойчиво решение за автомобилите в парка, а години наред темата се използва като източник на предизборни дивиденти за определена партия или разчистване на политически сметки.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините