BG | EN

Съдът разреши да се строи до Морската градина в Бургас

Съдебна палата Бургас
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Бургаският административен съд се произнесе в полза на инвеститорите, които искат да строят в района на „Пиргос“, близо до Морската градина. Това са Кабелната телевизия „Аетос“ ЕООД, собственост на общинския съветник Бенчо Бенчев, „ПС Груп“ АД и „Бакхус ООД“ собственост на Марияна и Радостин Дачеви. Опасенията на хората, живеещи в района са, че зелените площи ще бъдат унищожени и на тяхно място ще изникнат високи сгради.

Делото се води от 3 години. Хората, живеещи в блоковете 16, 18 и 19 в комплекс „Лазур“, обжалват изменението на Подробния устройствен план, приет от Община Бургас. Според тях в него има много допуснати много нарушения. Притесненията им са, че около тях ще изникне поредната висока сграда, която ще отнеме от жизненото пространство, вместо да бъде направена или поне поддържана настоящата зелена площ. В плана на инвеститорите се посочва, че те искат да изградят на съответните терени сгради с височина до 10 метра. Проблемът е обаче, че изменението на плана позволява на тези места да има високо строителство. Това дава възможност на инвеститорите впоследствие да променят намерението си и в имотите им да бъде изграден дори и небостъргач. „Ако това се случи, съседните сгради, които са 8-етажни ще бъдат непрекъснато в сянка. Там ще има такова ветрово движение, което няма да позволи на хората да живеят нормално“, обясни адвокатът на жалбоподателите Евгени Атанасов по време на едно от заседанията по делото.

Той допълни, че в рамките на проекта се предвижда и бъдещо изграждане на 5-етажен паркинг, на мястото на настоящия в района. „По документи тази територия е публична общинска собственост и без променен статут, тя вече се предвижа да стане частна или да премине в частни ръце“, поясни Атанасов.

Според плана се предвижда и изграждането нова улица, която да преминава точно пред съществуващите блокове. Освен, че средата няма да е особено приятна за живеене, заради непрекъснатото движение, там ще бъдат отсечени и много дървета. 

Последната трета експертиза по делото показва, че целият район – включващ блоковете 18 и 19, както и зелените площи около тях, са предвидени за високо строителство. Именно това е един от мотивите в решението. Съдът е приел, че слад като инвеститорите на планират високо застрояване, няма да бъде нарушен интересът на хората. Що се отнася до зелените площи, в решението се посочва, че на тези места няма дървета. Реалността обаче показва друго. От години в тези райони има не само тревни площи и останки от алеи, но и големи дървета.

Според жалбоподателите, процедурата по приемане на измененията не е спазена. Те посочват, че не са били уведомени, въпреки че са заинетерсовани лица. Не е проведено и обществено обсъждане при положение, че този голям проект ще промени изцяло облика на един от най-посещаваните райони в Бургас. „Измененията засягат и имоти, които са публична общинска собственост, без да е извършено съгласуване с Общинския съвет – респективно промяна на статута на собствеността“, се посочва в жалбата.

В мотивите си съдът обаче приема, че тези процедури са спазени и в определения срок не са постъпили възражения от собствениците на съседните имоти.

Друг проблем, който посочват хората, е конфликтът на интереси при приемането на изменението. В жалбата им пише, че „проектът за изменение на ПУП е бил извършен служебно при очевидна заинтересованост на частноправни субекти“, визирайки общинския съветник Бенчо Бенчев, срещу кого има предявени две обнинения, свързани с делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите, и бизнесмените Радостин и Марияна Дачеви.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините