BG | EN

Съдът разреши възобновяване на строителството на метри от устието на р. Велека

Снимка: Скрийншот БНТ

Заради липсващи конкретни граници на Природен парк „Странджа“, съдът е дал „зелена светлина“ за строеж в Синеморец, на брега на морето, до устието на Велека, съобщиха бургаските медии.

Строежът е бил спрян след заповед на инспекцията за строителен контрол, но след няколко години съдебни дела, Бургаският административен съд, а сега и Върховният – потвърждават решението и заповедта за спиране на строителството е отменена.

Аргументите са, че има разминаване в документите. Строителното разрешение било издадено преди „Странджа“ да бъде обявен за природен парк.

Пред камерата на БНТ инж. Тонка Атанасова – директор на РИОСВ – Бургас казва: „Ние смятаме, че част от имота попада в парка, но с решението на 4-членния Върховен административен съд, в който има становище на експерт, направена е експертиза, се казва, че имотът е урбанизиран много преди заповедта, с която е обявен паркът като природен парк.“

В момента мястото, където от години стои излята бетонна плоча за строеж на голяма жилищна сграда, е едновременно в урбанизирана и защитена територия, се разбира от репортаж по темата на БНР.

Според д-р Атанас Орачев, директор на Музея на котвата в Ахтопол, цитиран от Радио Бургас, още преди години е трябвало да бъде назначена специална комплексна комисия, която да извади от пределите на парк „Странджа“ въпросния имот. Другият проблем е че още тогава, въпреки че се намира на метри от могилата, където е открито Синеморското съкровище, никой археолог не е бил извикан, за да проучи мястото. Според археолога, самият район показва, че трябва да бъде детайлно проучен, и тук да се направят контролни сондажи, за да се види, за съжаление там бетонът е излят, там вече нищо не може да се направи.

В разговор по телефона с репортер на БНТ, собственикът на терена Недялко Гинин е заявил, че ще възобнови строителството след време, тъй като има съдебно решение от последна инстанция.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините