BG | EN

Съдът разпореди кметът на Стара Загора да каже на кои медии е плащал и колко?

Авторът на „За истината“ Венелина Попова, апечели дело в Административния съд в Стара Загора срещу кмета на града Живко Тодоров, който отказа достъп до обществена информация затова какви средства плаща общината за медийни и рекламни услуги за периода 2018-2019 година.

В съдебното заседание, състояло се на 14 май т.г., адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация“ изложи подробно съображения защо Решението, с което кметът Тодоров, е незаконосъобразно. В него е посочено, че информацията е поискана от Венелина Попова във вид, в който тя не съществува публично, а Живко Тодоров поддържа доводите, че въпросната обществена информация се съдържа в публичния регистър на Агенцията за обществените поръчки, както и на интернет страницата на общината, до които достъпът е свободен.

Според съдия Дарина Драгнева решението за отказ е постановено без ответника да се позовава правно и фактически на текстовете на Закона за достъп до обществена информация. Според него информация се отказва, „когато е класифицирана или защитена като тайна в случаите, предвидени със закон; когато достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставянето на тази информация или когато тя вече е била дадена на заявителя през предходните шест месеца“.

След подробно описание на мотивите, Административният съд отменя Решението на кмета на община Стара Загора и го задължава да предостави достъп до поисканата от Венелина Попова обществена информация. Решението не подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Подобни решения, взети както в случая от съдия Драгнева за три дни (при посочения от закона едномесечен срок) са добра атестация за работата на българските съдилища, често обвинявани в бавене на съдебния процес. Те оборват и общоприетото мнение, че решенията по административните дела обикновено са в полза на местните администрации и на кметовете на общини, които се чувстват недосегаеми от закона на своя територия.

Решения като въпросното са важни и защото окуражават обществото да търси и защитава гражданските си права, нарушавани системно, както от представители на държавната, така и на местната власт. И са светлина в тунела на беззаконието и административния произвол в държава от Европейския съюз.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

„В скута на Пеевски“: как да не се отврати човек

Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на политическия и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка. Как се стигна дотук?

Монтанско основно училище остана без кандидат за директорския пост

За директорския пост в останалите 10 общински и държавни учебни заведения в област Монтана ще се борят общо 15 педагози.

Прокуратурата повдигна обвинение на бизнесмен, опитал да източи близо 10 млн. лв. ДДС

Бизнесменът, като управител на търговско дружество, представил справка в НАП-София за възстановяване на данъчния кредит в размер на 9 млн. и 668 хил. лева при действителен размер на 263 лева.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.