BG | EN

Съдът освободи под гаранция Вълчо Арабаджиев, а родителите му се издирват от Интерпол

Снимка: Скрийншот НОВА ТВ

Прокуратурата е поискала от Интерпол да започне издирване на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му – с европейска заповед за арест, като част от разследването на престъпна група за укриване на данъци и пране на пари. За задържаните в петък Вълчо Арабаджиев – най-малкият син на бизнесмена, както и счетоводителите Ромелия Кирилова и Елена Караянева, съдът е постановил, че могат да бъдат освободени от ареста срещу парична гаранция от по 20 хиляди лева.

В началото на акцията от държавното обвинение заявиха, че по тяхна информация Ветко Арабаджиев и съпругата му са извън България. НОВА ТВ съобщи, че са на почивка във Франция и още не са се прибрали в страната.

По отношение на малкия им син Вълчо Арабаджиев, който в петък е бил задържан в хотел „Маринела“ в София прокуратурата е поискала постоянна мярка „задържане под стража“. Обвинението срещу него е за пране на пари, пояснява още НОВА.

В неделя Специализираният съд гледа мярката му за неотклонение при закрити врати, а тази сутрин стана ясно, че Вълчо Арабаджиев и другите двама обвиняеми излизат на свобода с гаранция от по 20 хил. лева. Съдът е счел, че няма опасност нито да се укрият, нито да извършат друго престъпление, макар че има достатъчно доказателства за участието им в престъпна група за данъчни престъпления.

По информация на БНР, адвокатът на задържаните Илиян Василев, е заявил, че ще обжалва решението на съда за паричната гаранция.

Общо 10 милиона в лева и евро в брой са били намерени при спецакцията, проведена в петък в хотели в София и Пловдив. Парите са иззети след претърсвания на домове и хотелите „Маринела“ в столицата и „Марица“ в града под тепетата. Конфискувани са били и луксозни автомобили, стана ясно от думите на заместник-главния прокурор и ръководител на специализираната покуратура Иван Гешев в събота.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините