BG | EN

Съдът прекрати регистрацията на сдружение, финансирало партия ДОСТ на изборите

Снимка: pixaby.com

Пловдивски окръжен съд прекрати Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, уличено в незаконно финансиране предизборната кампания на политическа партия. Решението не подлежи на обжалване.

На 20.10.2017г. главният прокурор Сотир Цацаров внася в Окръжен съд – Пловдив  искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Според главния прокурор дейността на Сдружение  „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна на Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства  в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал.1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Решението не подлежи на обжалване и е влязло в сила на 13.03.2018 г., съобщи днес пресцентърът на прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините