Съдът прекрати делото срещу проф. Асена Стоименова

проф. Асена Стоименова Снимка: Mediapool

Софийски районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Предложението за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и санкциониране с глоба заради нейни интервюта по Националното радио и телевизия по време на извънредното положение беше върнато на прокуратурата, заради сериозни процесуални нарушения, съобщи БНР. Според съда, не става ясно с които точно свои думи Асена Стоименова е притеснила хората, затова държавното обвинение ще трябва да ги конкретизира.

Шефката на фармацевтичния съюз беше обвинена в началото на април, че създавала тревога у гражданите с участието си в интервюта, в които предупреждава за евентуален недостиг на лекарства заради масовото презапасяване, провокирано от пандемията от коронавирус.

Държавното обвинение използва текст, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога и й определи парична гаранция от 20 хил. лв. По-късно тази гаранция беше отменена от съда, а Софийската районна прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова.

Аптекарите застанаха до Стоименова и протестираха срещу действията на прокуратурата. От фармацевтичния съюз изпратиха поредица от сигнали до европейските институции, в които изразяват тревогата си от образуване на дело заради експертно мнение. Сезиран беше и съдът в Страсбург.

В подкрепа на проф. Стоименова излязоха Асоциацията на европейските журналисти – България, които в своя позиция обявиха, че да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам