Съдът потвърди, че бившият кмет на Неделино е опростил публични дългове на съпругата си в конфликт на интереси

Стоян Беширов
Снимка: Община Неделино

Бившият кмет на Неделино Стоян Беширов е опростил по време на мандата си дълг на дружеството „Ес Би Ен“, еднолична собственост на скъпругата му Виолета Беширова. Актът е извършен в явен конфликт на интереси, потвърди в свое решение от вчера Върховният административен съд.

Според решението на съда Беширов е извършил нарушение, като е изготвил и внесъл в Общинския съвет на Неделино докладна записка в частен интерес на свързано с него лице, гласи съдебното решение.

През лятото на 2019 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) излезе с решение, че като кмет Стоян Беширов е нарушил закона. Опростил е 4 791лв. публични вземания на фирмата на съпругата си Виолета – „Ес Би Ен“ ЕООД, и не е вписал в декларацията си конфликт на интереси с дружеството.

Като кмет Стоян Беширов сам е внесъл докладна записка за опрощението в Общинския съвет на 4 август 2014 г., с която предложил да бъде упълномощен да предприеме действия и да отпише от баланса на общината вземания и задължения поради изтекъл давностен срок. Към момента на внасяне на тази докладна записка дружеството на съпругата му „Ес Би Ен“ имало публични задължения към община Неделино за периода 2006-2008 г. в размер точно на 4 791 лв. Задължението било за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци.

Съветниците в Нделино приели докладната записка, след което съпругата на Беширов подала заявление в администрацията, която управлява за отписване на дълговете. Заявлението обаче било без дата за съставяне и без входящ номер, а протоколът за отписване на дълговете бил съставен няколко дни след като прокурор Лилия Симеонова от Спецзвеното към Софийска районна прокуратура поиска от Окръжния съд в Смолян Стоян Беширов да бъде отстранен от кметското място, заради образуваното срещу него досъдебно производство.

Извършената проверка е установила, че в администрацията на Община Неделино нямало прието друго заявление за отписване по давност на задължения на физически или юридически лица, освен на „Ес Би Ен“ с управител Виолета Беширова.

В началото на тази година в Специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу  Стоня Беширов. Той е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Заедно с него пред съда са изправени и бившите му служители – Румяна Караиванова – секретар и зам.-кмет на Неделино, двама служители в общинската администрация, назначени като инвеститорски контрол – Николай Симеонов и Митко Петров, както и собствентиците на компании Ружо Младенов – управител на ЕТ ,,АСО-Асен Младенов“, Огнян Годумов – собственик на ЕТ „Огнян Годумов – ДИТА“, Бойко Симеонов – на ЕТ „БАС-66-Бойко Симеонов“, Младен Паналов – управител на „Дени Трейд“ и Младен Скечелиев – представител на „Фаст Билдинг 2009“.

Обвиненията са в присвояване на над един милион и двеста хиляди лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание. Според прокуратурата в началото на 2012 година Беширов и Караиванова са разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях дружества. Единствената цел на разработената схема била да се отклоняват пари от бюджета като в повечето случаи това е ставало от перата за справяне с последиците от бедствия и аварии.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам